Nieuws

Jozias van Aartsen blikt terug en vooruit: ‘Niemand is groter dan de stad’

Het is klaar. Tot 28 februari middernacht was Jozias van Aartsen burgemeester van Den Haag, geen minuut langer. Anderen mogen het nu doen. Van Aartsen kreeg te maken met rellen in de Schilderswijk. Hij moest felle debatten leiden, bijvoorbeeld over het cultuurpaleis en Legoland. Maar hij hield vast aan zijn eigen lijn en stijl. Bij zijn vertrek spreekt hij over ‘zijn’ stad en de politie, én over zichzelf.

‘Door en door betrouwbaar’, ‘iemand die zich altijd laat leiden door zijn principes’, ‘als hij een streep trekt, is het ook echt een streep’. Het zijn zo wat uitspraken die werden gedaan over Jozias van Aartsen (69) bij zijn officiële afscheid van de stad vorige week, na ruim negen jaar burgemeesterschap. Met ietwat kleine oogjes, maar ontspannen, gaat de burgemeester – dat is hij net nog op het moment van het interview – aan de grote vergadertafel van het college zitten. Zijn stoel wordt voor de gelegenheid aan het hoofd gezet. Normaal dirigeert de VVD’er zijn club vanuit het midden.
Hij heeft niet langzaam afgebouwd in de laatste dagen; deze baan vereist dat je er ‘vol ingaat’. De Legoland-crisis woedde hevig in het stadhuis. Op zondag was de burgemeester tot middernacht bezig, gedreven als altijd. Dinsdag komen berichten naar buiten dat de crisis is ‘gesust’ en kan de ambtsketen tijdelijk naar Tom de Bruijn, die hem over twee weken overdraagt aan Pauline Krikke (VVD). Nu is het voor Van Aartsen tijd om ‘heerlijk anoniem te zijn’, zoals toen hij in het weekeinde naar beide concerten van het Residentie Orkest ging. “De Vierde symfonie van Mahler. Ik vond het zó ontzettend mooi.” En nu? Een boek schrijven? Wellicht. “Maar dat kost zoveel tijd!” Eerst even helemaal niks.

U werd ‘klein en stil’ van alle waardering van collega’s, optredens van onder anderen Paul van Vliet en Aus Greidanus en alle mooi woorden bij uw afscheid vorige week.
“Ja…, het was geweldig…, ongelooflijk. Ik was er helemaal confuus van. De hele stad in al zijn scharkeringen was er. In één woord fantastisch. En ik blijf zeggen: ik heb ook gewoon mijn werk gedaan. Veel mensen vertellen dat ze van me hebben geleerd. Maar meestal weet ik niet waarom ik dingen doe. Veel gaat intuïtief, niets is getruukt. Alles wat er hier aan deze tafel gebeurt, wat er in de raad gebeurt: alles is altijd weer nieuw – daarom is het zo’n leuke baan.”

Lees het volledige interview met Van Aartsen deze week in DHC.

| Foto: Piet Gispen

 

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal