Nieuws

Kunstartikel van de week: ‘Zo’n ontdekkingsreis vormt mij als mens én muzikant’

Het leek crescendo te gaan met de carrière van Celine Cairo, maar achter de schermen verloor de singer-songwriter haar liefde voor muziek. De zoektocht naar nieuwe inspiratie bracht haar naar Amerika. Daar werkte ze in alle rust aan een ander geluid. “De nieuwe cd beschrijft mijn verlangen naar vrijheid.”

Celine Cairo kiest niet voor de makkelijke weg. De Amsterdamse zangeres besloot twee jaar geleden even plotseling als geruisloos van de radar te verdwijnen, terwijl ze na een overtuigende start juist op koers lag voor een succesvolle carrière. Haar eerste twee EP’s, uit 2010 en 2013, met zuivere singer-songwriterpop kregen lovende recensies, ze werkte met de internationaal bekende artiest Fink, ze werd uitgeroepen tot ‘Radio 2 talent’ en haar cover van Thé Laus ‘Iedereen is van de wereld’ (bekend van de commercial voor de Nederlandse Publieke Omroep) werd een hit. De buitenwereld stelde de spotlights scherp, maar de zangeres was er zelf allesbehalve klaar voor. Ze verlangde naar de luwte.

“Ik moest er echt even tussenuit,” kijkt Celine Cairo (1990) terug. “Er ontstonden bepaalde verwachtingen. Het is natuurlijk verleidelijk om daaraan toe te geven, maar dat voelde gewoon niet goed. Eigenlijk zat ik helemaal vast. Sterker nog, na mijn tweede EP verloor ik de liefde voor muziek, want alles werd ineens heel vertrouwd terwijl ik juist helemaal opnieuw iets wilde vormgeven.” Cairo was vastbesloten het roer om te gooien. Ze reisde voor een paar maanden op de bonnefooi naar Los Angeles, om aan de andere kant van de wereld een frisse start te maken.

'Heerlijk'
Aan de Amerikaanse westkust ging zij op zoek naar inspiratie, andere invloeden en een nieuwe body om haar songs vorm te geven. En het belangrijkste: ze hervond de liefde voor muziek. “Het is heerlijk om als een kip zonder kop muziek te kunnen maken. Dit klinkt misschien naïef, maar dat is het niet. Dit is juist het idee van weer op nul beginnen.”

Het was niet de eerste keer dat Cairo een grote stap zette in het voordeel van haar artistieke carrière. Al eerder besloot ze na één week te stoppen met een universitaire studie en zich vol op de muziek te richten. “Pas in de collegezaal viel het kwartje echt,” lacht ze. “Ik ben muzikant in hart en nieren, en daar wil ik nu vol voor gaan. Niet half. En als je in een vertrouwd wereldje acteert, ga je volgens mij, bewust of onbewust, vanzelf half werk leveren. Na mijn tweede EP lag dat gevaar op de loer en daarom wilde ik het veilige Nederland even vaarwel zeggen.”

In Amerika legde Celine Cairo de kiem voor haar nieuwe album ‘Free Fall’. Op deze cd maakt de gitaarpop pur sang plaats voor een gevarieerde mix van pop, soul, singer-songwriter en elektronica. De tien gepolijste, maar mysterieuze popliedjes kennen talrijke melancholische en elektronische elementen.

Na de vraag hoe de 27-jarige zangeres haar muziek nu zelf omschrijft, schiet ze in de lach. “Ik ben altijd bang om mijzelf in een hokje te stoppen, terwijl ik er juist niet tegen kan als ánderen dat doen.” Na een korte pauze vervolgt ze bedachtzaam: “Ik maak nu dromerige indiepop. En dat dromerige zit hem vooral in de rust en de uitgestrekte klanken. Deze ontstaan door meer gebruik te maken van synthesizers en elektrische gitaren.”

'Gouden greep'
Producer Bill Lefler drukt een belangrijke stempel op Cairos laatste album. De twee besloten in Los Angeles samen te werken. “Een gouden greep,” volgens de zangeres. “Hij kwam met suggesties waar ik zelf nooit op gekomen zou zijn. Een mooi voorbeeld is het nummer ‘Hibernate’, een song die al jaren ongebruikt op de plank lag.”

“Weet je, ik heb honderdduizend ideetjes, en ik maak op gevoel een keuze welke ik hiervan uitwerk tot volwaardige nummers. Het idee van ‘Hibernate’ liet ik links liggen, totdat Bill zei: ‘hier gaan wij mee aan de slag!’ Wij zijn er lang mee bezig geweest en uiteindelijk groeide het nummer tot een van mijn lievelingsliedjes. Het is een persoonlijke song over overwinteren. Over de wens om je terug te trekken en pas in de lente herboren uit je schulp te komen. Een mooie metafoor voor mijn stap naar de Verenigde Staten. Dit idee komt in meerdere nummers terug. ‘Free Fall’ beschrijft mijn verlangen naar vrijheid.”

Voor de promotie van ‘Free Fall’ staat een kleine clubtour langs zes steden, waaronder Den Haag, op het programma. “En verder reikt mijn horizon niet,” voegt Cairo eraan toe. “Ik kijk er nu vooral naar uit om met mijn nieuwe liedjes de zalen in te gaan. En het publiek te laten horen hoe mijn muziek zich ontwikkelde. Zonder twijfel ga ik daarna weer naar het buitenland. Kijk, zo’n ontdekkingsreis naar Amerika vormt mij als mens én muzikant. Op deze manier word ik een echt betere artiest.”

Door Kim Andriessen

Celine Cairo, donderdag 16 maart, 20.00 uur, Paard van Troje. Meer informatie: www.celinecairo.com en www.paard.nl

 

| Foto: PR

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal