Nieuws

Artikel van de week: Burgemeester Geisel (Düsseldorf):‘Een rechtstreekse trein is van groot belang’

Als het aan burgemeester Thomas Geisel van Düsseldorf ligt, komt er snel een rechtstreekse internationale trein tussen zijn stad en Den Haag. “Zowel voor de economie als voor het toerisme van beide steden is het van groot belang dat deze verbinding komt,” benadrukt hij.

Geisel wil hier op korte termijn contact over hebben met zijn Haagse collega. “Ik wil er veel aan doen om met de burgemeester of wethouder over de waarde en noodzaak van deze internationale verbinding te praten. Ik nodig hen van harte uit om de start van de Tour de France hier in Düsseldorf te bezoeken. Dan kunnen wij het over dit belangrijke onderwerp hebben. Kijk, ik wil de Noordzee en de zuidelijke Randstad graag via passagierstreinen met het Rurhgebied verbinden. Gek genoeg is daar nu nog geen sprake van,” legt Geisel uit.

Hiervoor is het noodzakelijk dat een stuk Duits spoor wordt uitgebreid. Dit is niet aan de gemeente Düsseldorf, maar aan de nationale regering. Geisel: “Het enige wat ik kan doen, is in Berlijn het belang blijven benadrukken.” De Duitse staatssecretaris Ferlemann liet eind vorig jaar weten dat hij verwacht dat de spoorverdubbeling er komt. De trein zou dan uiterlijk 2030 kunnen rijden. Den Haag hoopt al vanaf 2021.

3 april naar Eindhoven
De trein naar Düsseldorf betekent mogelijk een verlenging van de nieuwe ‘Haagse’ hogesnelheidslijn (HSL). Sinds de invoering eind januari is Breda het eindpunt, maar vanaf 3 apil rijdt deze intercity door naar Tilburg en Eindhoven. “Wij hebben nu genoeg treinen, genoeg personeel en een goede dienstregeling om de HSL volwaardig tussen Den Haag en Eindhoven te laten rijden,” aldus Ton Boon van de Nederlandse Spoorwegen.

Door Kim Andriessen

| Foto: Gemeente Düsseldorf

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal