Nieuws

Jirí Kylián: ‘Het is veel makkelijker om met je woorden te liegen dan met je lichaam’

Festival ‘Celebrating Kylián!’ is een eerbetoon aan meesterchoreograaf Jirí Kylián die 21 maart zijn zeventigjarige verjaardag viert. In een zeldzaam uitgebreid interview vertelt hij over zijn jeugd in Tsjecho-Slowakije en zijn internationale doorbraak bij het Nederland Dans Theater. Ook zijn nieuwste liefde komt aan bod: ‘filmgedichten’ regisseren. ‘Ik houd van ultrakort, zodat je alleen dingen zegt die belangrijk zijn. You have no time for bla bla’.

De voordeur staat al op een kiertje. “Kom binnen,” roept Jirí Kylián (1947) vanuit de keuken. “Ik heb alvast thee gezet.” De meester-choreograaf van de moderne dans die nooit zo happig was op interviews, ontvangt de pers deze keer met groot enthousiasme en zelfs bij hem thuis in het Statenkwartier. Er is wel een aanleiding: ‘Celebrating Kylián!’, het grootse jubileumprogramma dat ter ere van zijn zeventigste verjaardag wordt gevierd en dat over twee weken van start gaat in het Korzo Theater.

Terwijl hij kop en schotel in de lichte serre neerzet, zegt hij: “Weet je, nu ik bijna zeventig word, denk ik: laat ik ’s wat meer van mezelf geven. Dat is goed. Dan hebben jullie ook iets om weg te gooien.” Hij glimlacht en wacht even op een reactie. Daarna: “Ja, als ik niets zeg, staat er helemaal niks op papier. Als ik een interview geef, kunnen journalisten in elk geval zelf kiezen wat ze belangrijk vinden.”

“Vind je het goed als we verdergaan in het Engels?”, vraagt hij als hij gaat zitten. “That’s easier for me.” Kylián spreekt bedachtzaam, maar makkelijk. Spannend vindt hij het om weer oude collega’s te spreken. Bijna de volledige cast van NDT3 is aanwezig als ze in maart en mei ‘Last Touch First’ en ‘Birth-Day’ dansen in het Korzo Theater. “Helaas is voormalig leider van de groep Gérard Lemaître afgelopen december overleden. Hij had dit zo graag willen doen.

Tegen mijn vrouw Sabine zei hij: ‘We hoeven niet zo veel te repeteren, hoor. Ik herinner me alles nog.” Even pauzeert hij, daarna: “Mijn assistenten moesten heel wat balletten instuderen de komende tijd. Een aantal van mijn werken is het komende jaar in het Zuiderstrandtheater te zien: Les Ballets de Monte-Carlo die in oktober met ‘Bella Figura’, ‘Gods and dogs’ en ‘Chapeau’ komen en het Nationale Ballet van Noorwegen dat zes balletten uitvoert uit mijn zwart-witperiode.”

Lees het volledige interview in Den Haag Centraal.

| Foto: Anton Corbijn

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal