Nieuws

Het geheim van de Dierenselaan: ‘Verandering is iets anders dan achteruitgang’

Geen jaar is hetzelfde aan de Dierenselaan. Ondernemingen komen en gaan in hoog tempo, maar het aanbod is eentonig. Toch kampt de winkelstraat in Rustenburg-Oostbroek niet met leegstand. “De Dierenselaan staat er prima voor.” DHC ging op zoek naar het geheim van ‘de laan’.

‘Dit zag er dus niet uit.” Buurtbewoner en bekende radiomaker Gerard van den IJssel wijst naar een vitrine aan het begin van de Dierenselaan, tegenover de Theresiakerk. “Vorig jaar zat hier nog een avondwinkel, nou, dat was geen lust voor het oog. Bedekking met witte folie en van dat ongezellige neonlicht. Nee, dat was voor het aanzien van de straat niet best.”

Nu zetelt op diezelfde plek een beautysalon. Het is een van de vele wijzigingen aan de Dierenselaan. “Het verloop is inderdaad groot,” erkent Van den IJssel, terwijl hij verder loopt. Ondernemingen komen en gaan in verrassend hoog tempo, en toch kampt de winkelstraat in Rustenburg-Oostbroek helemaal niet met leegstand. Nieuwe ondernemingen spelen in op een andere vraag. Het aantal buurtbewoners met een buitenlandse achtergrond steeg de afgelopen jaren gigantisch (zie kader). En deze ‘nieuwe’ bewoners maken meer gebruik van belwinkeltjes, slijters en buitenlandse (avond)markten, zaken die nu het aanbod domineren. Hier kleven twee nadelen aan. Veel speciaalzaken zijn verdwenen, zoals ’t Overhemdenhuis, het tot twee jaar geleden oudste familiebedrijf in de straat. En: eentonigheid ligt op de loer.

Gerard van den IJssel, al jarenlang woonachtig in Rustenburg-Oostbroek, kan de film moeiteloos terugdraaien. Op de hoek met de Nunspeetlaan wijst hij naar een telecomzaak: “Dit was de plek van ’t Overhemdenhuis.” En even verderop, voor een eethuis: “Hier zat járenlang een videotheek.”

Een van de oude winkels die de veranderingen wel hebben doorstaan, is AJ Sports. De eigenaar, Frits Lubout, is voorzitter van de ondernemersvereniging Dierenselaan-Apeldoornselaan. Al sinds 1976 werkt hij aan ‘de laan’. De metamorfose voltrok zich voor zijn ogen. “Vroeger zaten hier allemaal speciaalzaken. Dat deze diversiteit meer en meer verloren gaat, vind ik zonde,” geeft Lubout, ook wel ‘de baas van de Dierenselaan’ genoemd, toe.

Lees de volledige reportage in Den Haag Centraal.

| Foto: DHC/Nick van den Brink

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal