Nieuws

Artikel van de week: Siemens naar Scheveningen?

Elektronicagigant Siemens onderzoekt of de derde haven in Scheveningen uitvalsbasis kan worden bij de bouw van twee grote windparken voor de Zuid-Hollandse kust. Den Haag werkt mee.

“Scheveningen is de ideale locatie voor Siemens,” zegt wethouder Karsten Klein (CDA, economie). “Onze haven ligt veel gunstiger dan die van IJmuiden. Wij werken van harte mee aan het onderzoek.” Siemens bevestigt dat het geïnteresseerd is. “We voeren verkenningen uit en daarin komt ook Scheveningen voor,” zegt David Molenaar, hoofd van de Divisie Wind Power van het concern, waarvan het Nederlandse hoofdkantoor in Den Haag staat. Als het doorgaat, zou de derde haven als bruggenhoofd gaan fungeren voor de bouw en het onderhoud van de windparken. Of Siemens en zijn nieuwe partner Gamesa inderdaad de turbines gaan leveren voor de parken, staat niet vast. Er is nog een aanbestedingsprocedure (‘tender’) gaande.

Zuiderstrandtheater
De gemeente wil meer ruimte scheppen voor ‘havengebonden bedrijvigheid’, zeker rond de derde haven, die ooit in gebruik was bij de Norfolk Line. Klein: “We stellen de plannen rond de haven enigszins bij. De kades houden we vrij en onder toekomstige woningbouw komt bedrijfsruimte van zes meter hoog.” Ook bij de toekomst van het Zuiderstrandtheater maakt de gemeente pas op de plaats. Het complex moet sowieso langer blijven staan dan gepland door de vertraging in de bouw van het cultuurgebouw aan het Spui. Na 2020 zou het theater moeten wijken voor alweer woningbouw. Maar dat staat niet langer vast. “We onderzoeken wat het kost als we dat niet doen,” zegt Klein, die donderdag zijn visie op de haven gaf bij het Ondernemersontbijt Den Haag in het Kurhaus.

De wethouder en theaterdirecteur Henk Scholten gaven daar ook alvast een voorproefje van de plannen voor de viering van 200 jaar badplaats volgend jaar. Op het programma staan onder meer een grootschalige opening van het strandseizoen, de Volvo Ocean Race en de Red Bull Strandrace. Ook zal de zeventiende-eeuwse strand(zeil)wagen van Simon Stevin worden nagebouwd. “Onze boodschap is,” zegt Klein desgevraagd, “dat de haven en de badplaats bij elkaar horen en dat ze samen van ongelofelijk groot belang zijn voor Den Haag. We halen nieuwe attracties naar de badplaats, investeren in de openbare ruimte en versterken de haven. Dat alles gaan we vieren onder het motto: ‘Feest aan zee’.”   

De derde haven in Scheveningen kan bruggenhoofd worden voor de bouw van windparken op zee.

| Foto: Gemeente Den Haag/Dick Teske               
        

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal