Nieuws

Reptielenzoo Serpo wordt groot informatiecentrum: ‘Heb respect voor hun kracht en gif’

Al ruim vijfendertig jaar bestiert Walther Getreuer (62) zijn dierentuin voor reptielen, Serpo. Hij heeft ermee rondgereisd en op diverse vaste locaties gezeten. Maar nog voor de zomer komt zijn grote droom uit: een definitief informatiecentrum voor reptielen in Rijswijk.

De begane grond van de voormalige drukkerij Stimuka aan de Rijswijkse De Bruyn Kopsstraat is nog één grote bouwplaats. Toch zie je duidelijk dat de ruimte van 1500 vierkante meter, waar over twee maanden zestig reptielen en amfibieën hun nieuwe behuizing krijgen, al vorm begint te krijgen. De grillige terraria staan er al en ook het onderkomen van de krokodillen is al een eind op weg. Eigenaar Walther Getreuer maakt zich geen zorgen. “Heus, we zijn op tijd klaar,” merkt hij laconiek op.

Het is wel een droom die werkelijkheid wordt, want hij heeft het hele pand van in totaal 4500 vierkante meter vloeroppervlakte gekocht. Boven worden nu al cursussen aan bijvoorbeeld de douane gegeven, komt er een congreszaal, zijn er grote verzorgingsruimten voor slangen, hagedissen en schildpadden die beneden niet terechtkunnen en is er een ‘kraamkamer’ voor bedreigde reptielsoorten en amfibieën van de Stichting Reherp. Dit is een stichting die zich bezighoudt met het kweken en in de natuur terugplaatsen van deze dieren. Daarnaast levert Serpo slangengif voor medische doeleinden aan de Universiteit Leiden. 

Palace Promenade
Dit is wel even wat anders dan de reizende expositie waarmee Getreuer in 1981 begon. En ook anders dan de vaste tentoonstelling die hij in 1986 in de Scheveningse Palace Promenade neerzette, om deze locatie twee jaar later te verlaten. Na vervolgens ruim vier jaar weer te hebben rondgereisd kon hij in 1992 terecht in een oude Delftse fabriek bij het spoor. Zeventien jaar heeft Getreuer daar gezeten in de veronderstelling dat de bouw van de Spoortunnel nooit door zou gaan. Kleine misrekening en weer moest hij weg. In Delft was er in eerste instantie geen vervangende ruimte. Bouwen in Lansingerland dan maar? Ook niet. Dus sloeg hij zijn levende have uiteindelijk op in een pand op industrieterrein Binckhorst. Samen met zijn vrijwilligers zeven jaar lang, zeven dag per week, naar een trieste locatie. Maar in 2014 kon Getreuer het zeer grote pand van de failliete drukkerij Stimuka kopen. Rijswijk zag het wel zitten, een beetje cultuur in de Plaspoelpolder. Het duurde echter nog wel even voordat alle vergunningen binnen waren. Reptielen, dat is even wat anders dan een winkel met kanariepietjes. Toch extra voorzichtig zijn.

Lees meer in weekkrant Den Haag Centraal.

| Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal