Nieuws

Artikel van de week: Europese School naar gebouw AC

De Europese School Den Haag vestigt zijn afdeling voor voortgezet onderwijs in 2019 in het voormalige gebouw van het Aloysius College aan de Oostduinlaan. Over de details wordt nog met de gemeente en het ministerie van Onderwijs overlegd, maar de verhuizing is zo goed als zeker.

“Het is voor ons een ideale locatie,” zegt directeur Maarten Knoester van de Stichting Rijnlands Lyceum, waar de Europese School onder valt. “Het oude AC-gebouw ligt in de Internationale Zone en het heeft met zijn sportvelden ook de uitstraling die mensen verwachten van een internationale school.” De gemeente is positief. “Wij vinden dit een goede bestemming voor het schoolgebouw en steunen de plannen van de Europese School,” aldus een woordvoerder. Het primaire onderwijs (basisschool) van de Europese School blijft gevestigd in het gebouw bij de Houtrustbrug. Daar zit nu ook het middelbaar onderwijs bij, maar door de sterke groei van de school is het gebouw te klein geworden.

Gerenoveerd
Het oude gebouw van het AC wordt nu tijdelijk gebruikt door het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL); het eigen gebouw van die school, in het Van Stolkpark, wordt gerenoveerd. In de zomer van 2018 verhuist het VCL weer terug naar zijn eigen locatie. Knoester: “Daarna wordt het hele AC-gebouw gerenoveerd. Wat dat gaat kosten, weten we nog niet.” De Europese School verwacht ongeveer dertig lokalen in gebruik te zullen nemen.
De Europese School Den Haag is in 2012 opgericht door de Stichting Rijnlands Lyceum, die scholen heeft in onder meer Wassenaar en Oegstgeest. Ook The International School of The Hague in Kijkduin valt onder de stichting. De Europese School is in principe bestemd voor kinderen van personeel van organisaties als Eurojust, Europol en het Europees Octrooibureau. Het Aloysius College hield vorig jaar op te bestaan door teruglopende aantallen leerlingen, een slechte beoordeling door de onderwijsinspectie en politieke verwikkelingen. Er is inmiddels een zijvleugel van de school afgescheiden; hier worden elf woningen ingericht voor statushouders.

Het voormalige Aloysius College wordt nu gebruikt door het VCL.

| Foto: DHC/Sebastiaan Boot
            

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal