Nieuws

Gemeente houdt 57 miljoen euro over: goed nieuws?

Den Haag is financieel gezond, dat is de boodschap van het stadsbestuur. Er is in 2016 ruim 57 miljoen euro minder uitgegeven dan begroot. Dat is niet per definitie goed nieuws.

Een traditie is het inmiddels: de gemeente Den Haag houdt geld over. Ruim 57 miljoen euro is op de plank blijven liggen, zo blijkt uit de jaarrekening van 2016 die wethouder van financiën Tom de Bruijn (D66) deze week naar de gemeenteraad stuurde. Ja, de wethouder is tevreden. De economie trekt aan, de werkloosheid in Den Haag daalt (1000 mensen minder in de WW) en er zijn meer toeristen naar de stad gekomen (7 procent stijging).

Ook het aantal internationale congressen zit flink in de lift en bedrijven trekken vaker naar de hofstad. Het goede nieuws is ook dat de gemeente er beter in slaagt geld uit te geven dan in voorgaande jaren. De onderbestedingen zijn gedaald van 6,1 procent naar 4,6 procent. Hoe? De Bruijn: “We zitten er strenger op. Ik zelf ben bezig met een proef waarin, als er één project vertraagd is, we proberen een ander plan eerder uit te voeren.”

Maar de plus van 57 miljoen euro ‘klinkt mooier dan het is’, waarschuwt bijvoorbeeld Pieter Grinwis (ChristenUnie). Partijen maken zich zorgen over de terreinen waar het meeste geld is blijven liggen, namelijk bij zorg en welzijn (16,9 miljoen) en jeugdhulpverlening (12,3 miljoen). Zeker op het gebied van zorg is dat niet de eerste keer.

‘Ronduit zorgwekkend,’ volgens Grinwis. ‘Niet uit te leggen,’ vindt Martijn Balster (PvdA). “Als een gemeente zoveel geld overhoudt mag je op z’n minst verwachten dat de toegang tot de zorg tiptop in orde is,” stelt ook SP-fractievoorzitter Bart van Kent. Dat is niet het geval, volgens de linkse partijen, die wijzen naar het recente rekenkameronderzoek waaruit bleek dat de toegankelijkheid van Wmo-voorzieningen in Den Haag onder de maat is. Grinwis wil dat het college zo snel mogelijk de aanbevelingen van de rekenkamer opvolgt. De SP en de PvdA pleiten er onder andere met Groep de Mos voor de eigen bijdrage voor zorg in Den Haag af te schaffen.

Lees vanaf 20/4 meer in weekkrant Den Haag Centraal.

| Foto: Den Haag Marketing/Pierre Crom

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal