Nieuws

Steeds meer woningsplitsing in ReVa: ‘Gemeente geeft huisjesmelkers vrij spel’

Regentesse-Valkenbos wordt steeds voller. De oorzaak: honderden huizen die ooit onderdak boden aan één gezin, zijn opgesplitst in kamers of appartementen. Voor een groep wijkbewoners is de maat vol. “De gemeente helpt de huisjesmelkers.”

“Die steiger staat er voor de show.” Margreet Hemert wijst naar het huis waartegen een stellage is geplaatst. Het houtwerk van de erker is zodanig weggerot dat de stalen draagbalk zichtbaar is geworden. De steiger staat er op haar verzoek, maar vergeefs, want een opknapbeurt krijgt de gevel niet. Een voorbeeld van jarenlange illegale kamerverhuur, legt ze uit. “Het zal nog wel een vergunning krijgen,” bromt Rien Hemert, haar man. Een vergelijkbaar lot wacht de rest van de huizen, tot aan de hoek. Margreet: “Dit hele blok wordt kamerverhuur.”

Ze hebben het helemaal gehad met de windhoos aan woningsplitsingen die raast door hun wijk, Regentes-Valkenbos (ReVa). Met lede ogen moeten de Hemerts aanzien hoe vastgoedhandelaren honderden vooroorlogse huizen, voorheen gewone gezinswoningen, opkopen en opdelen in appartementen en studio’s, om deze vervolgens te verhuren of te verkopen aan kapitaalkrachtige studenten en starters.

Met een kleine club, Stichting Mafuganova, houden Margreet en Rien Hemert daarom al jaren de woningsplitsingen in hun buurt nauwlettend in de gaten: ze controleren de vergunningen en maken bezwaar als die in strijd zijn met de omgevingsregels. Een gemeentetaak, zou je zeggen. “Maar we kunnen de beleidsmakers niet vertrouwen,” constateert Rien in de woonkamer van hun huis, dat oogt als een kasteel, inclusief een harnas tegen de muur. Volgens Mafuganova verstrekken ambtenaren vergunningen aan splitsingen die volgens de eigen gemeentelijke regels illegaal zijn.

Jaarlijks krijgt ReVa er driehonderd woningen bij door splitsingen, rekent Rien voor. “De stichting kan het niet meer aan,” verzucht Margreet. “De wijk staat op springen.” Inmiddels is zestig procent van de huishoudens in de buurt eenpersoons. Een slechte zaak, denkt Gerard Lommers, ook betrokken bij de stichting. “Wil je een gevarieerde samenleving, dan moet je paal en perk stellen aan woningsplitsingen. Nu wordt de wijk overgegeven aan vastgoedscharrelaars.”

Lees de volledige reportage vanaf 11 mei in DHC.

| Foto: Eveline van Egdom

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal