Nieuws

Martin Wörsdörfer: ‘Ze zullen weten dat ik hier heb gezeten’

Nieuwbakken Kamerlid Martin Wörsdörfer (45) van de VVD neemt afscheid van de Haagse gemeenteraad na achtenhalf jaar trouwe dienst. Maar bellen kan altijd, verzekert hij: “Want hé, ik ben niet dood.”

Van zijn oude naar zijn nieuwe werkplek lopen, zo begint het gesprek met Martin Wörsdörfer (45), vers Tweede Kamerlid van de VVD. Deze week neemt de oud-fractievoorzitter van de Haagse afdeling afscheid in de gemeenteraad. “Het is toch wel verdrietig.” Maar Wörsdörfer loopt blij als een kind door het Kamergebouw – hij verbaast zich over andere regels en herkent dingen uit de nieuwsprogramma’s – naar trappenhuizen waarvan hij probeert te onthouden waar ze uitkomen.
“De eerste keer dat ik hier binnenkwam, zeiden de bodes meteen: ‘Goedemorgen, meneer Wörsdörfer.’ Dat had ik niet verwacht. Dus ik zei: ‘Zeg maar Martin.’ Maar dat mogen ze niet. Alles moet met mevrouw en meneer. Nou, daar word ik best ongemakkelijk van.” Geen ‘u’ dus, in dit interview.

Hoe is het tot nu toe als Kamerlid? Je begint weer onder aan de ladder.
“Nieuw zijn is eigenlijk wel lekker, gewoon eventjes weer de basis: zorgen dat je ideeën omzet en beleid aanpast. Hier niet anders dan in de gemeenteraad. Dat is een ontspannen gedachte.”

Waar moet je aan wennen?
“Behalve dat alles zo officieel is, ligt de vergadersnelheid hoger. Meteen de eerste keer ging het al mis: er was iets geconcludeerd waar ik het niet mee eens was, maar toen was het punt al voorbij. En de stemmingen: in de raad doen we dat als een onderwerp net aan de orde is geweest. Hier wordt alles verzameld en een week later komt het achter elkaar. We hadden woensdag een schoolklas op de tribune.” Hij doet de voorzitter na: “In stemming komt motie huppeldepup. Ah, unaniem aangenomen. Dan sluit ik de vergadering. Serieus, langer dan dat duurde het niet. Nou, die klas deed het enige wat ze in mijn ogen konden doen, ze gingen keihard lachen. Helemaal terecht, zo raar!”

Lees het volledige interview vanaf 18 mei in DHC.

| Foto: Piet Gispen

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal