Nieuws

‘Ik wil meer ruzies in de krant’

Ze hadden zich goed ingelezen, de tien 10-jarigen van de Erasmusschool in Vrederust. De meesten vonden DHC mooi, maar er mochten wel wat meer artikelen in over misdaad, het klimaat en vluchtelingen. En: “Jullie moeten meer over voetbal schrijven,” reageerde de Syrische Zeed.

Tien tot naambordjes gevouwen blaadjes verschijnen op tafel. De namen zijn even kleurrijk als groot opgeschreven. Ivana tekent een hartje achter haar naam, Horatio schrijft zijn naam eerst minutieus in een hoekje, maar schrikt als hij ziet hoe de letters van Dewi het hele papier vullen. Dus begint hij opnieuw. Deze 10-jarigen – nou ja, Ivanka is eigenlijk al elf – hebben onze krant gelezen. We zijn benieuwd: wat vinden zij ervan? Zullen zij DHC later ook lezen?
Als we uitleggen dat we het gesprek opnemen met onze telefoon, zegt Zaid, die speciaal voor dit interview naar de kapper is geweest: “Ja en ik weet waarom jullie dat doen. Als jullie straks naar de krant gaan, zijn jullie alles vergeten wat wij hebben gezegd.” De toon is gezet.

Nou, vertel eens, wat vinden jullie van onze krant?
Dewi, die nog voor de vraag gesteld is haar vinger al enthousiast in de lucht steekt: “Ik vind het leuk dat er ook een beetje geschiedenis in staat. Geschiedenis is mijn lievelingsvak op school. Kijk, dit vind ik leuk.” Ze houdt de advertentie van Haagse Historie omhoog.
Kaoutar is in kunst geïnteresseerd. “Die Auke (de Vries, beeldhouwer, red.) vind ik ook boeiend om te lezen. Hij heeft een soort kunstwerk gemaakt dat kan zweven. En dat kunstwerk kun je nu ook in een museum vinden.”
Arda reageert koeltjes: “De krant is wel voor oude mensen. Ik mis de verhalen voor kinderen.”

Wat voor thema’s zouden jullie dan graag terugzien in de krant?
Selma heeft wel een idee. “Ik zou over kinderen willen lezen die het moeilijk hebben, waar je dan geld aan kunt geven om ze te helpen.”
Dewi: “En dat de klimaatvervuiling beter opgelost wordt. Dat is belangrijk.”
Zeed: “Jullie moeten ook meer over voetbal schrijven. Dat vinden kinderen leuk en ik weet zeker dat ze buiten gaan staan om de krant op te halen als er meer over voetbal in staat.”

Lees het volledige verhaal vanaf 18 mei in onze speciale jubileumbijlage.

| Foto: Eveline van Egdom

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal