Jemenitische restaurants vallen in de smaak in Den Haag

Jemenitische restaurants zijn in korte tijd zeer populair geworden in Den Haag. Waaruit bestaat de keuken van Jemen en wat verklaart het succes?

Door

Stoofpotten vol weelderige kruiden en zachte groenten. Geurige, zoetige rijst met rokerig vlees dat van het bot glijdt. Luchtig, boterig brood uit de tanoor (kleioven) om al dat lekkers in te vouwen of mee op te dippen. Je zou er verschillende Arabische keukens mee kunnen omschrijven, maar het gaat over die van Jemen. Die is in Den Haag sinds een aantal jaren flink in opmars. Na de opening van de eerste zaak op het Almeloplein (Escamp) in 2021 volgden nog drie Jemenitische restaurants, die allemaal goed bezocht worden.

Opvallend, gezien de relatief kleine Jemenitische gemeenschap in Nederland. Voor de oorlog in 2014 woonden in Nederland een paar honderd mensen van Jemenitische komaf. Dat aantal groeide sindsdien weliswaar flink, maar eind 2022 was het nog altijd slechts een groep van een kleine 4000 mensen.

Uren in de keuken

Hatem Mohammed Alrayashi, eigenaar van Yemeni op de Dr. Lelykade (Scheveningen), opende in 2020 in Amsterdam samen met een compagnon het eerste Jemenitische restaurant van Nederland. Een jaar later verhuisden ze naar Den Haag.

Culinair journalist Jonneke de Zeeuw, die op haar social media en platform Mooncake.nl video’s en artikelen maakt over keukens uit alle hoeken en gaten van de wereld, was direct onder de indruk. Aan het dessert masoob raakte ze na een eerste bezoek ‘helemaal verslaafd’, lacht ze. “Dat is een soort pudding met banaan, waarvoor ze malawah gebruiken, een best wel vettig platbrood. Ze serveerden het toen met room en dadels. Onweerstaanbaar.”

 

Yemeni restaurant

Hatem Mohammed Alrayashi, eigenaar van restaurant Yemeni. (DHC/Steffie Galetta)

En niet gemakkelijk om te maken, zegt Alrayashi. Hij heeft van begin af aan alleen koks uit Jemen in de keuken, vertelt hij, nadat de serveerster – die ook fungeert als tolk – een tafel vol heeft gezet met gerechten om te proeven. “Alleen zij kunnen ons eten maken zoals het hoort. Je bent er uren mee bezig en moet heel veel stapjes volgen om het precies goed te doen.”

Die complexiteit verklaart volgens Alrayashi de populariteit van het Jemenitische eten. “En we gebruiken heel veel kruiden en maken alles iedere dag vers.” Economische motieven kunnen ook een rol spelen, meent hij. “Wij openden als eerste, en toen anderen zagen dat het zo goed ging, wilden zij het natuurlijk ook proberen.”

Vruchtbare grond

De Grieken en Romeinen noemden Jemen ‘Arabia Felix’, Gelukkig Arabië, vanwege de vruchtbare grond waarop dadels, vijgen en koffie van oudsher goed gedijen. De strategische ligging als doorvoerland op handelsroutes breidde de rijkdom aan ingrediënten verder uit. “In Jemenitisch eten komen heel veel invloeden en specerijen samen,” weet De Zeeuw. “Het is een bijzondere keuken, die in die regionen best een bepaalde status heeft.”

Dat merkte ze vlak na de opening van Yemeni. “Het zat gelijk helemaal vol. Het leek net alsof de complete Arabische Liga daar zat te eten.” Nog steeds is het grootste deel van zijn gasten Arabisch, vertelt Alrayashi, maar minder dan voorheen. “Ik denk dat zo’n veertig procent bestaat uit Nederlanders. Onder hen zijn er de laatste tijd veel die vaker dan eens terugkomen.”

 

Je merkt zodra je een Jemenitisch restaurant binnenloopt: ze klooien niet zomaar wat aan
Jonneke de Zeeuw, culinair journalist

 

De razend populaire kookboeken van de Israëlisch-Britse Yotam Ottolenghi hebben Midden-Oosters eten populair gemaakt in Nederland, denkt De Zeeuw. En dat werd nog versterkt door de komst van veel Syriërs na het uitbreken van de oorlog daar. “Dan is de stap naar een andere keuken uit die regio al een stuk kleiner. En in Nederland zijn we er sowieso aan gewend om producten van over de hele wereld te proberen.”

De Zeeuw sprak meerdere Jemenitische ondernemers die voordat ze naar Nederland kwamen al jarenlang ervaring hadden in de hospitality. “Bijvoorbeeld een chef die in een vijfsterrenhotel in Dubai werkte. Die ervaring, in combinatie met hun ondernemersgeest en alles wat ze hebben moeten overwinnen, kan ook verklaren waarom hun restaurants het hier zo goed doen. Dat merk je ook zodra je een Jemenitisch restaurant in Nederland binnenstapt: ze klooien niet zomaar wat aan.”

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van