Restaurant Socotra: smullen van malawah en zurbian in hartje Schilderswijk
De Jemenitische keuken, met z’n gestoofde groenten, ovengebakken kip en lam en platbrood uit de tanoor, blijft een opmars maken in de hofstad. Recent opende Socotra in de Schilderswijk.
Hatem Mohammed Alrayashi begon het eerste Jemenitische restaurant van Nederland in Amsterdam en verhuisde vervolgens naar Den Haag. Nu is hij eigenaar van Yemeni op de Scheveningse Dr. Lelykade en afgelopen weekend opende hij zijn nieuwe zaak Socotra, vernoemd naar een eiland voor de kust van Jemen, in de Schilderswijk.
Als we hem spreken, geeft hij het woord aan zijn 21-jarige medewerker Hossein Ali, die ook in andere restaurants van Alrayashi werkte en daarvoor bij een Jemenitisch restaurant in Rotterdam. Ali werkt in de bediening en achter de kassa, hij spreekt beter Nederlands dan zijn baas. “De opening zaterdag ging helemaal goed,” zegt hij tevreden.
Tanoor
De kans is groot dat Socotra populairder wordt dan het vegetarische Turkse restaurant dat hiervoor op deze plek zat. Want niet alleen de 4000 Jemenieten in Nederland zijn dol op hun keuken, stelt Ali. “Echt iedereen komt hier, vooral Somaliërs, Syriërs, Marokkanen, Turken én Nederlanders. We zitten natuurlijk op een goeie plek, met de drukbezochte Haagse Markt, de tramhalte en uiteraard de moskee El Islam in de buurt. We verwachten dat het na het traditionele vrijdagmiddaggebed standaard heel druk wordt bij ons.”
Het vlees komt makkelijk los van het bot, dus je hebt geen bestek nodig
De Jemenitische keuken, die in korte tijd zeer populair is geworden in Den Haag, is bekend van de malawah, platbrood met zwart komijnzaad dat uit de tanoor komt, een cilindervormige kleioven. Een andere klassieker is zurbian, een variant op paella. Het is een favoriet van Ali, net als de mandi. “Daar hebben we een speciale oven voor, die wordt verwarmd met kolen,” legt hij uit. “De basis van het gerecht is kip of lam, gele rijst en de kruidenmix hawaij, bestaande uit komijn, kurkuma, kardemom en zwarte peper. Je eet het met je handen; het vlees komt makkelijk los van het bot, dus je hebt geen bestek nodig. We hebben plastic op de tafels liggen, zodat we het daarna makkelijk kunnen opruimen.” Aanschuiven kan aan een van de elf tafels, maar ook op de grond zitten is mogelijk. In een van de twee ruimtes kunnen groepen van zeven tot dertien personen op het tapijt zitten. “Dan moet je wel even je schoenen uitdoen.”
Betaalbaar
Het eten in Jemenitische restaurants is vaak betaalbaarder dan elders. “Dat is hier ook zo,” stelt Ali. “Je betaalt voor een hoofdgerecht tussen de 18 en 21 euro en daar kun je zeker met twee personen van eten.” Er wordt geen alcohol geschonken, maar wel frisdrank, de licht gezouten yoghurtdrank ayran en bijvoorbeeld huisgemaakte citroenlimonade met ijs en munt. Voor het traditionele Jemenitische dessert areeka worden dadels en stukjes brood met melk, honing en wat kruiden gebruikt. “Ook maken we zelf knefeh (een knapperig dessert van gesponnen deeg, red.) met pistache. Klinkt goed hè?! We hopen dat zoveel mogelijk mensen uit de buurt hier komen eten. We zijn er klaar voor in de keuken!”
Socotra Restaurant, Van der Vennestraat 31, dagelijks open voor lunch en diner.