Tweede editie Rakus Magazine: een gulzig tijdschrift over Indonesisch eten
Deze week verscheen de tweede editie van Rakus Magazine, een culinair tijdschrift over de Indonesische eetcultuur in Nederland. ‘De verhalen en mensen die achter het eten zitten, vind ik interessant.’
Alles wat Helena Smit doet, is een ‘uit de hand gelopen hobby’, vertelt ze lachend. Met haar bedrijf Eating Habits geeft ze informatie over de ‘indo-foodcultuur’ in Nederland en organiseert ze in Den Haag sinds 2020 foodtours langs Indische en Indonesische restaurants. Met het netwerk dat ze daarmee opbouwde, wilde ze iets extra’s ondernemen. “Ik heb vroeger bij de schoolkrant gezeten en het leek me altijd leuk nog eens een tijdschrift te maken.”
Zo geschiedde: in 2022 kwam haar eerste Rakus Magazine uit. Dat begon als een persoonlijk hobbyproject, maar er bleek veel animo voor een blad over de Indische en Indonesische eetcultuur in Nederland. “Als ik heel erg m’n best zou doen, zou ik 500 exemplaren verkopen, schatte ik in,” aldus Smit. Dat werden er uiteindelijk 2000.
Ik maak geen onderscheid, voor mij is de indo-foodcultuur heel breed
Zo, een magazine maken was gelukt, ‘van de bucketlist af’, maar daar zou ze het verder wel bij laten, dacht Smit. Totdat ze vorig jaar een tijdje in Indonesië vertoefde en mensen daar haar aanspraken over het tijdschrift. “Zij spreken geen Nederlands, maar ja, het gaat over hun eten, dus haalden ze het gewoon door Google Translate. Als het zelfs daar nog zo leeft, moet er toch maar een tweede editie komen.”
Rijsttafeletiquette
Het nieuwe magazine bestaat uit 148 pagina’s en bevat fotografie, recepten en artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Zo is er een interview met de Indonesische ambassadeur, een stuk over etiquette aan de rijsttafel en een artikel over de ontstaansgeschiedenis van de bami- en nasischijf. “Typisch Nederlandse snacks, maar met een Indische achtergrond,” aldus Smit. Ook is er een testpanel dat zich buigt over kant-en-klare rendang uit de supermarkt.
“Eten is zo belangrijk binnen onze cultuur,” legt ze uit. “Sommige Nederlandse vrienden eten wanneer ze trek hebben en gaan daarna weer verder. Maar kijk je naar de Indische, Indonesische of Molukse eetcultuur, dan is er altijd eten, wordt er lang getafeld en eet je bepaalde gerechten bij speciale gelegenheden. De verhalen die daarachter zitten, vind ik interessant en daar gaat het magazine over.”
‘Rakus’ noem je iemand die alle restjes van de rijsttafel opeet
‘Rakus’ betekent ‘gulzig’, vertelt Smit. “Maar niet echt in de positieve zin, als je het tegen de gemiddelde Indonesiër zegt; het woord is bedoeld voor iemand in de familie die alle restjes van de rijsttafel opeet. Ik gebruik de term met een knipoog en hoop dat mensen zich afvragen of ze het woord wel goed hebben gehoord. Dat zorgt ook voor dialoog onderling.”
Dat is precies wat Smit beoogt. “In onze cultuur zijn er groepen die niet met elkaar door één deur kunnen. Voor de een is ‘de’ indo-foodcultuur vooral de Indische keuken, voor een ander alleen de Indonesische. En hoort de Molukse keuken apart benoemd te worden of niet? Maar ik wil dat onderscheid niet maken, voor mij is de indo-foodcultuur heel breed. Het zijn eigenlijk alle eetculturen die een link hebben met de eeuwenoude relatie tussen Nederland en Indonesië. Juist die diversiteit maakt het interessant, en daarover kun je blijven schrijven en praten.”
Rakus Magazine is vanaf 4 november verkrijgbaar bij onder andere boekhandel Moesson en museum Sophiahof. Online bestellen kan via www.rakusmagazine.nl.
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.