Herman Krebbers (1923-2018), meesterviolist uit gloriejaren Residentie Orkest
Met collega Theo Olof samen was Herman Krebbers jarenlang hét gezicht van het Residentie Orkest (RO). Dat beiden uiteindelijk overstapten naar Amsterdam was onvermijdelijk, maar jammer voor Den Haag. De op 2 mei op 94-jarige leeftijd gestorven violist zorgde wél voor ‘nachwuchs’. Hij leidde vele topviolisten op, onder wie de huidige concertmeester van het RO.
De beelden van Polygoon zijn indrukwekkend. Een zee van mensen in de Houtrusthallen; 7 juli 1951, het Residentie Orkest geeft onder leiding van de vermaarde Willem van Otterloo een ‘Volksconcert’ in het kader van het Holland Festival, dat van oorsprong een Haagse aangelegenheid was. Op de eerste orkestrij zitten de beide concertmeesters, Herman Krebbers en Theo Olof. En in de reportage worden ze nog even naar voren gehaald als ze soleren in een duet-achtig stukje van Johann Strauss.
Het waren de gloriedagen van het Haagse orkest, dat toen onder de strakke leiding van Van Otterloo nationaal en internationaal harder aan de weg timmerde dan het Concertgebouw Orkest (KCO). Bovendien programmeerde het Haagse orkest veel avontuurlijker en werd veel muziek van Nederlandse componisten gespeeld, zoals Henk Badings en Willem Pijper. Toen Krebbers in 1962 (en in 1970 ook Olof) naar het Amsterdamse orkest overstapte, was dat een grote slag voor het orkest.
Oskar Back
Herman Krebbers werd geboren in Hengelo en groeide op in Ede. Al vroeg werd hij in Amsterdam bij een gastgezin ondergebracht, zodat bij kon studeren bij beroemde vioolpedagoog Oskar Back. Daar ontmoette hij een ander ‘wonderkind’, Theo Olof (1924-2012), met wie hij vriendschap sloot.
Al snel werd hij een veelgevraagd solist. De Tweede Wereldoorlog vormde een minder geslaagde episode uit het leven van Krebbers. Terwijl Olof, die van Duits-Joodse komaf was, moest onderduiken, bleef Krebbers optreden, tot in Berlijn toe en zelfs één keer bij rijkscommissaris Seyss-Inquart thuis, op Clingendael. Het kwam hem na de oorlog aanvankelijk te staan op een speelverbod voor twee jaar.
Maar in hoger beroep werd hij op niet geheel onomstreden wijze vrijgesproken. De relatie met Olof heeft hier nooit onder geleden. Niet lang na de oorlog werden beiden concertmeester bij het RO in een soort duobaan-constructie, zodat ze tijd overhielden om aan hun solocarrière te kunnen werken.
Ongeluk
Bij een ongeluk met zijn zeilboot in 1979 verdraaide Krebbers zijn rechterarm, waardoor hij lang niet meer kon spelen. Hij nam ontslag bij het KCO en ging zich toeleggen op het onderwijs. Hij had vele talenten onder zijn hoede, zoals Emmy Verhey, Vera Beths en André Rieu (jr.) Latere leerlingen waren Liza Ferschtman en Wouter Vossen, de huidige concertmeester van het RO. Krebbers bespeelde een kostbare Bergonzi-viool. Het instrument wordt tegenwoordig bespeeld door de in Nederland gevestigde Russische violiste Maria Milstein.