Roemruchte Milli Vanilli-zanger Fab Morvan op Bevrijdingsfestival

Een opvallende naam prijkt op de affiche van de elfde editie van het Bevrijdingsfestival op het Malieveld: Fab Morvan.

Door

De Franse funkartiest Fab Morvan heeft zware jaren achter de rug en komt van ver, heel ver. Begin jaren negentig was hij onderdeel van een van de grootste controverses in de popmuziek ooit.

Samen met de Duitser Rob Pilatus vormde Morvan toen de succesvolle popgroep Milli Vanilli. De songs ‘Baby don’t forget my number’ en ‘Girl I’m gonna miss you’ werden door radiostations grijsgedraaid, de singles vlogen wereldwijd over de toonbanken en als klap op de vuurpijl sleepte Milli Vanilli in 1990 een prestigieuze Grammy Award in de wacht.

Maar dit machtige popimperium bleek een luchtbel. Alles stortte als een kaartenhuis in elkaar toen bleek dat ‘Fab en Rob’ de platen niet zelf inzongen, maar alles playbackten. Het was in één klap gedaan met Milli Vanilli. De eerder gewonnen Grammy moesten ze inleveren en in 1998 pleegde Morvans partner in crime, Rob Pilatus, zelfmoord.

Fab Morvan herpakt zich

Fab Morvan wist zich te herpakken door langzaam maar zeker een solocarrière van de grond te tillen. En met succes. Met een aanstekelijke mix van pop, hiphop, funk en r&b werkt de Fransman de laatste jaren aan eerherstel en zorgt hij voor een even knappe als opvallende comeback.

The Boss

Andere muziekoptredens op het Malieveld komen van onder anderen dj Fedde le Grand, saxofoniste Candy Dulfer en zanger Tim Akkerman, die een eerbetoon brengt aan Bruce Springsteen door nummers van The Boss te spelen. Di-rect, de oude band van Akkerman, sluit het evenement op het Malieveld af. De Haagse zangeres Samantha Steenwijk (bekend van ‘The Voice of Holland’) geeft een show in het Tweede Kamergebouw.

Er is meer dan alleen muziek. Zo gaan NRC-columnist Marcel van Roosmalen en stand-upcomedian Wilko Terwijn op zoek naar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Hoe hard mag een grap zijn? En er worden serieuze noten gekraakt. De van oorsprong Bosnische Leila Prnjavorac vertelt bijvoorbeeld over haar vlucht naar Nederland en over hoe zij hier vrijheid ervaart.

Bevrijdingsfestival 2018, Malieveld, zaterdag 5 mei, 13.00-23.00 uur. Toegang: gratis. Meer informatie: www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl
Standaardportret
Bekijk meer van