Theatermaker David Geysen laat Plath en Hughes herleven
Dégradé stopt ermee, leve House of Rat. Theatermaker David Geysen gooit de boel om. Corona kwam niet ongelegen.
Schuivende panelen. En wéér is de theatersector zwaar de klos, daar helpt geen moedertjelief aan. Het waren vooral de kleinschalige, kwetsbare initiatieven die het de voorbije tijd van uitsluitend middagvoorstellingen en, daarvóór, maandenlang thuis zitten kniezen en te kauwen, en die het nu opnieuw keihard voor hun kiezen krijgen.
De Haagse theatermaker David Geysen (1975) blikt vooruit met lichte huiver in zijn stem. “Donderdag 20 januari 2022. Dan is de première van ‘Sylvia & Ted’, de nieuwe en laatste Dégradé-voorstelling. Maar ik vrees dat we achter het net vissen – alweer. Actrice Beaudil Elzenga, met wie ik deze voorstelling maak, en ik zijn allebei zzp’er. Als nu de eigen inkomsten weer wegvallen, zitten we al snel in de problemen. Dus hoe moet dat nu verder? Ondertussen is er ook al een regie weggevallen door de laatste maatregelen.” Met de Tozo misschien, de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers? “Wie weet komen we in aanmerking – maar de 1500 euro voor een gezin ligt beneden het bestaansminimum.” Gezin? Hij straalt als hij zegt: “Beaudil en ik hebben begin september het leven geschonken aan Pilar, ons beeldschoon zoontje. We zijn allebei verliefd op het kereltje, ondanks drie luiers ’s nachts en vijf overdag.”
David Geysen en de lockdown
Wat nu wéér een lockdown met hem doet? “Ik word er creatief van – ook al omdat het móét en het niet anders kan.” De eerdere theaterluwe periodes heeft hij welbesteed, uit zijn geheugen opdiepend. “Van lieverlee hebben we toen eerst ons huis verbouwd en geschilderd.”
Maar het ging daarna alweer snel kriebelen. “Toen we in Antwerpen op bezoek waren, ontdekten we in een stoffig boekwinkeltje de dagboeken van Sylvia Plath, met ook de ‘Verjaardagsbrieven’ van de Britse dichter Ted Hughes, haar levenspartner. Mooi materiaal. Rauw, romantisch, grappig en duister – maar ook merkwaardig herkenbaar. We voelden meteen urgentie: dit moeten we op toneel brengen, en wel samen. Het theaterloze tijdperk van destijds dwong ons ertoe samen op onze lip te zitten,” zet Geysen uiteen, “dus konden we net zo goed thuis samen deze voorstelling uitwerken.” Zo gezegd, zo gedaan. “We hebben zelf de tekst geschreven.” De Amerikaanse Plath en de Britse Hughes hadden een stormachtige huwelijk, dat eindigde met haar zelfmoord. In Nederland werd dit drama bekend door de succesvolle roman ‘Jij zegt het’ (2015) van Conny Palmen.
Crowdfunding
Hoe denkt hij, onder steeds maar wisselende omstandigheden, zijn gedachtevoorstelling voor elkaar te krijgen? “We hebben veel tijd besteed aan crowdfunding via www.voordekunst.nl, het platform voor de creatieve sector. Daar zit best veel werk in, want je moet niet alleen een aanvraag opstellen maar ook tegenprestaties bedenken en een filmpje maken.” Maar de actie wierp zijn vruchten af. “Zeker tachtig mensen hebben al gedoneerd. We willen hen hierbij meteen bedanken.”
Intussen is Dégradé, het voertuig van David Geysen en Carl Beukman, aan z’n eind gekomen. “Na 1 januari is het gedaan. We hebben vijf, zes jaar opgeofferd en geïnvesteerd. Het is tijd voor iets nieuws.” Hij gaat zich als zelfstandig theatermaker vestigen met de naam House of Rat, anagram van arthouse. “Het klinkt in deze tijd een beetje als een Don Quichot, ik weet het.” Dat laatste ook al omdat overleven in Den Haag lastig is, zo heeft Geysen ondervonden. “Het gemeentelijke theatergeld gaat grotendeels zitten in Het Nationale Theater en Amare. Om daarnaast als zelfstandig theatermaker te functioneren, is bijna niet te doen. Er is geen beleidsruimte en geen geld. Terwijl bij het landelijke loket voor podiumkunsten onze aanvraag positief beoordeeld is, kregen we van de gemeente nul op het rekest, omdat er ‘te veel teksttheater in Den Haag’ zou zijn. Ondertussen zijn er in de stad vrijwel geen zelfstandige theatergroepen meer over.”
Rabarber
Als docent aan theaterschool Rabarber bereidt hij jongeren voor op een mogelijke toekomst in de sector. “Ik zeg tegenwoordig: zorg ervoor dat je breed opgeleid bent. Met een carrière als acteur alleen ga je het niet rooien. Je moet alle takken binnen het theatervak beoefenen, je moet kunnen spelen, regisseren én schrijven, alles in je vingers hebben.” Soms komt het hem voor dat de kunsten zijn teruggeworpen in de tijd, ‘toen ouders het hun kinderen afrieden een kunstopleiding te beginnen’. “Kon in de jaren negentig vrijwel alles, nu is het weer uitkijken. Wat ikzelf Pilar (zijn zoon, red.) zou aanraden? Ik zou hem dit alles ten spijt zeggen: gewoon doen!”
Dégradé, ‘Sylvia & Ted’, donderdag 19 (try-out) en vrijdag 20 (première) januari 2022, 20.30 uur, Korzo-theater. Meer informatie: www.degrade.nl
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 23 december 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.