Buysse & Joosten met ‘Spill the Tea’: horror over roddel en achterklap

Doe je er goed aan om mee te doen aan achterklap en roddelpraat? In ‘Spill the Tea’ raken drie kapsalonklanten driftig met elkaar aan de praat.

Door

‘Je moet het écht stilhouden, maar het is echt wel een heel goed verhaal. Het schijnt dat ze thuis, maar alleen in de weekenden hè…’ Drie vrouwen tussen de verffolies, krullers en de grijpgrage en geslepen snijbladen van de tondeuses die vrolijk hun alledaagse werk verrichten. Twee klanten, één kapster. De ene klant is er voor haar maandelijkse permanentje, de andere voor een ‘messy beach wave glowing highlight blowout’-look. Krampachtig klampen ze zich vast aan het enige wat ze dichter bij elkaar brengt: een niet-afgesproken ode aan de roddel. Buysse & Joosten

‘Spill the Tea’ is een ‘horrorsoap’ over de roddelcultuur in een kapsalon. Met het hoofd onder de droogkap worden we geconfronteerd met onze onvermijdelijke hypocrisie en oneindige nieuwsgierigheid. Want hoe makkelijk oordelen we over iemand die we niet kennen? En hoever reikt onze empathie? Op humoristische en haarscherpe wijze maken Emma Buysse, Luna Zenzi Alwart en Eva van der Gucht onze innerlijke drang om ergens bij te horen zichtbaar en voelbaar.

Juice channels

Matcha, gember of munt? “Dat lust ik allemaal wel, al is matcha meer koffieachtig. Meestal neem ik gemberthee, om mijn stem een beetje goed te houden,” lacht Emma Buysse. Party, Weekend, Story of Privé? “Die lees ik nooit, maar voor het decorbeeld van deze voorstelling heb ik er wel een paar gekocht.” Haar laatste roddel? “Daar kan ik geen uitspraak over doen. En mijn haar zit goed vandaag, ik heb een clip in, vandaar.”

 

We kwamen erachter dat we zelf ook best veel roddelen, ondanks de negatieve reputatie
Emma Buysse, theatermaker en actrice

 

Na vorig jaar ‘Meta-moe’ en ‘Crybaby’ in 2021 duikt theaterduo Buysse & Joosten nu in de wondere wereld van roddel en achterklap. “We zagen de populariteit van de zogeheten ‘juice channels’, de onlineroddelkanalen, toenemen. We merkten dat steeds meer mensen zich dolgraag exposeren of geëxposeerd worden, maar anderzijds dat sommige mensen juist gecanceld of weggezet worden,” zegt Buysse (1995), die sinds 2019 met Luna Joosten eigen theaterteksten schrijft. “Zelf houd ik ook best van roddelen. We kwamen erachter dat we het zelf ook best veel doen, ondanks de negatieve reputatie. Maar juist die ambivalentie vinden we als recept geknipt voor het maken van voorstellingen.”

Verbindend

Het vertrekpunt om te gaan roddelen is vaak dat je mensen beter wilt begrijpen, zegt ze. “Roddelen kan verbindend zijn. Soms voel je dat je dezelfde normen en waarden deelt met degene die je tegenover je hebt. Het is daarnaast een oefening om je in te leven in de ander, om nader tot elkaar komen. Maar soms ga je stapelen, dan kom je in een gemeen gebiedje van kwaadspreken terecht waar je in feite tegen je eigen morele grenzen aanloopt.”

 

Ik hoop dat bezoekers na de voorstelling hebben nagedacht over wat roddelen teweeg kan brengen
Emma Buysse, theatermaker en actrice

 

De kapsalon is niet toevallig als setting gekozen. “Omdat het de hele wereld van de schoonheidsindustrie met zich meebrengt, de plek waar commercials de leugens en roddels gemeengoed zijn, maar waarover ook volop geoordeeld wordt,” legt Buysse uit. Een van de personages in ‘Spill the Tea’ is dat van roddeltante Marga Verschoor (gespeeld door Eva van der Gucht) die ooit een grote hit had, aan lager wal is geraakt en al te graag schnabbelt. Sanneke (Emma Buysse) is hondenoppas en slaat zich graag principieel en met grote zorgvuldigheid door het leven, echt een ‘gutmensch’. Ten slotte is er Chelsea (Zenzi Alwart), een stagiaire die kapsaloneigenares Joke die dag vervangt.

Joke

“Het grappige is dat Zenzi in deze theaterproductie ook écht haar toneelstage loopt,” aldus Buysse. Haar karakter Chelsea weet niet wat ze meemaakt, en moet zich een weg zien te banen door de jungle van verwardheid die door de twee klanten wordt opgeworpen. En in al haar stralende afwezigheid zweeft Joke ondertussen toch boven de hele voorstelling. “Doordat de anderen elkaar in het begin weinig te zeggen hebben, vormt zij algauw een dankbare bron voor roddels.”

‘Van horen zeggen’ gaat niet per se om feiten. “Met een feit is alles meteen klaar. Maar met een roddel kun je iets sappiger maken. Ik hoop in ieder geval dat bezoekers na de voorstelling hebben nagedacht over wat roddelen teweeg kan brengen.”

Samen wonnen Buysse & Joosten in 2019 de Best of Fringe Award voor hun voorstelling ‘Great People’. De voorstellingen in Den Haag van ‘Spill the Tea’ zijn de laatste in een tournee langs Nederlandse theaters. “We zijn nu lekker op elkaar ingespeeld,” vindt Buysse. Daarna zijn ze met een nieuwe versie van hun ‘Crybaby’ vanaf 9 mei een volle maand lang terug in Den Haag, maar dan in de Het Paradijs, de bovenzaal van de Koninklijke Schouwburg.

Buysse & Joosten en Via Rudolphi, ‘Spill the Tea’, maandag 31 maart t/m woensdag 2 april, 20.15 uur, Theater aan het Spui. Meer informatie: www.hnt.nl

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van