College weigert Shell subsidie die niet was gevraagd

Shell krijgt dit jaar geen subsidie van de gemeente Den Haag voor zijn Generation Discover Festival op het Malieveld. Op het eerste gezicht misschien een onbenullige mededeling. Het bedrijf heeft de financiële steun dit jaar bijvoorbeeld niet eens aangevraagd. Maar dit had behoorlijk wat voeten in de politieke aarde.

Door

Een festival op het Malieveld waar kinderen zich kunnen onderdompelen in techniek en wetenschap. Hartstikke leuk, zou je zeggen. Maar het Generation Discover Festival zorgt al twee jaar voor veel controverse in de gemeenteraad. Dat komt door de organisator: oliemaatschappij Shell.

Het miljardenbedrijf kreeg voor de afgelopen edities steeds een ton subsidie van de gemeente. Dat is links Den Haag een doorn in het oog, omdat volgens hen Shell helemaal geen financiële hulp nodig heeft. Bovendien willen GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de HSP, de SP en de PvdA niet dat er steun wordt verleend aan een oliemaatschappij die niet bepaald het braafste jongetje van de klas is, als het gaat om milieu. En al helemaal niet als die op het festival reclame maakt voor haar eigen aardgas: ‘schoonste fossiele brandstof’.

“Kindermarketing,” noemt Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij het evenement. “Je laat McDonald’s toch ook niet het schoolontbijt verzorgen?”, zegt GroenLinks-voorman Arjen Kapteijns. Aan de andere kant van het politieke spectrum werd deze discussie ontvangen met veel gezucht. “Een groen voetje halen voor de bühne,” zei D66’er Daniël Scheper vorig jaar.

‘Je laat McDonald’s toch ook niet het schoolontbijt verzorgen?’
Arjen Kapteijns

Protesteren

Twee jaar lang debatteren, protesteren en moties indienen, mocht niet baten voor links. Voormalig wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, onderwijs) en haar opvolger Saskia Bruines (D66) hielden de deur dicht. Shell is de grootste werkgever in Den Haag en een goede relatie met het bedrijf was ‘essentieel’ voor het halen van de Haagse duurzaamheidsambities volgens deze wethouders.

Maar nu is het tij gekeerd. En wel omdat GroenLinks er een belangrijk punt van maakte in de collegeonderhandelingen. Drie tegen één, maar met succes. Het uiteindelijke compromis kwam niet in het collegeakkoord, omdat het persoonlijk aan Shells directeur Marjan van Loon moest worden meegedeeld. Het is hoog gespeeld.

Niet alleen is de subsidie gestopt, het festival wordt ook niet geopend door de burgemeester of een wethouder. Er was sprake van dat de jonge leiders die op datzelfde moment in Den Haag zijn vanwege de ‘One Young World’-conferentie op het festivalterrein zouden gaan eten met burgemeester Krikke. Dat is nu verplaatst. Kapteijns is blij: “We moeten als stad kritisch zijn op welke bedrijven we binnenhalen of steunen. Dat geldt net zo goed voor de wapenindustrie als voor handel in fossiele brandstoffen.” In het coalitieakkoord is vastgelegd dat bedrijven die worden binnengehaald of worden ondersteund, moeten voldoen aan de Ontwikkelingsdoelen van de VN. En wie kan het daar nou mee oneens zijn?

Symboolpolitiek

Het perfecte voorbeeld van symboolpolitiek. Voor de ene partij betekent dit een keerpunt in het economisch beleid van de stad. “Den Haag laat zien dat de fossiele industrie niet de toekomst heeft,” zegt Sleegers. Voor de andere partij is dit een slecht teken voor de relatie met werkgever en partner Shell. Is het bedrijf nu per definitie slecht en verdacht? Dat beeld moet voorkomen worden. “Ze zijn een waardevolle partner met het oog op de energietransitie en werkgelegenheid,” zegt Scheper. “Maar ze mogen wel veel meer werk maken van de transitie en verduurzaming van energie.”

Alle partijen benadrukken dat de dialoog met Shell moet blijven bestaan – ook GroenLinks. “We doen Shell niet in de ban,” aldus Kapteijns. Een open vizier. Als alles gaat zoals afgesproken, zal er binnenkort vanuit het bedrijf een uitnodiging komen aan de gemeenteraad om eens te komen praten. De hoogopgelopen gemoederen laten maar weer eens zien hoe belangrijk het is waar je een lintje doorknipt.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van