Zes doden en vier gewonden bij hevige explosie in Mariahoeve
Bij een zware explosie in Mariahoeve zijn zes personen overleden en vier gewonden gevallen. Een aantal etagewoningen is ingestort, de zoektocht naar slachtoffers duurt voort.
Zaterdag en zondag hebben reddingswerkers de lichamen van zes personen gevonden en geborgen. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend, zei burgemeester Van Zanen in een persconferentie. “Ik leef mee met de nabestaanden.” Ook zijn er meerdere gewonden.
De zoektocht naar meer slachtoffers gaat intussen door, maar van een reddingsoperatie is niet langer sprake, aldus de burgemeester; het is nu een bergingsoperatie. Hoeveel mensen nog onder het puin liggen, is niet bekend. In ieder geval zijn negentien huishoudens getroffen door de explosie. “De situatie is dermate ernstig dat de kans om nu nog overlevenden aan te treffen, zeer gering is. Wij houden rekening met het zwartste scenario.”
De rest van de dag en de aankomende nacht gaan reddingswerkers door met zoeken naar slachtoffers. Ook de recherche is ter plekke om onderzoek te doen. Naar de verdachte auto, die vlak na de explosie wegreed, wordt gezocht.
(Dit is een update van 21:15u bij onderstaand bericht.)
Tarwekamp
Rond 6.15 uur vond er aan de Tarwekamp een grote ontploffing plaats die extreem veel schade aanrichtte. Een deel van een blok portiekwoningen stortte in. Brandweer en politie rukten massaal uit. Drie personen zijn naar het ziekenhuis overgebracht.
Na de explosie brak er een felle brand uit die nog uren woedde. Na het blussen zijn brandweerlieden en reddingswerkers met behulp van zwaar materieel en zoekhonden begonnen aan een inspectie van de puinhopen. Er wordt rekening mee gehouden dat zich nog slachtoffers onder het puin bevinden. De honden zijn later teruggetrokken in verband met instortingsgevaar.
Verdachte auto
In de loop van de ochtend maakte de politie bekend dat vlak na de explosie een auto met hoge snelheid van de plaats delict is weggereden. Er kan dus sprake zijn van een aanslag. De politie roept getuigen op zich te melden.
Burgemeester Jan van Zanen heeft zich op de rampplek op de hoogte laten stellen. Zaterdagmiddag om 15.00 uur geeft hij een persconferentie, die rechtstreeks wordt uitgezonden door Omroep West. Premier Dick Schoof heeft Den Haag namens het kabinet ‘alle hulp aangeboden die nodig is’, meldt hij op X.
Steeds meer explosies
Steeds vaker vinden ontploffingen plaats bij woningen en bedrijven. De politie telde er in Den Haag dit jaar al 71, gemeten tot begin november dit jaar. In de afgelopen maand kwam daar nog een tiental explosies bij, verspreid over de stad. Vorig jaar waren het er 55 in totaal; het jaar ervoor 15.
“Het is een landelijke trend,” aldus Jan Dalmolen, explosievendeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). “Het aantal plofkraken is afgenomen; het aantal ontploffingen bij woningen en horecapanden sterk gestegen. Het object is anders, maar er wordt gebruik gemaakt van hetzelfde soort explosieven: gemaakt van flitspoeder uit vuurwerk. Als men een conflict heeft, in de relationele of criminele sfeer, dan wordt dat steeds vaker bepleit met een zelfgemaakte bom.”
Zware explosieven
Eén dag voor de catastrofale explosie in Mariahoeve waarschuwde Dalmolen nog voor de kracht van zelfgemaakte bommen. “Ze worden veelal gemaakt van 10 tot 100 cobra’s, die per stuk al enorm krachtig zijn.” Dat bleek wel toen begin dit jaar aan de Haagse Steijnlaan een cobra ontplofte in de handen van een 23-jarige man. Hij verloor beide handen en overleed later in het ziekenhuis aan de gevolgen van de explosie.
“Als consument mag je dat soort zwaar vuurwerk helemaal niet hebben,” aldus de explosievendeskundige, “maar eraan komen en er een bom van fabriceren is niet moeilijk. Wel is het hartstikke gevaarlijk.” Vuurwerkbommen vindt hij dan ook geen goede benaming. “We hebben het echt over hele zware explosieven, die niets meer te maken hebben met vuurwerk. Zo’n pakket valt gewoon onder de wet wapens en munitie. De schade die dit soort bommen kunnen aanrichten is enorm.”
Of aan de Tarwekamp sprake was van een zelfgemaakt explosief of dat de ontploffing een andere oorzaak had, moet nog worden onderzocht.