Kritisch rapport over optreden beveiligers Campus Den Haag

De Universiteit Leiden heeft haar beveiliging tijdens een onaangekondigde demonstratie in het Wijnhavengebouw laten evalueren. Conclusie: coördinatie en aanpak schoten tekort.

Door

De beveiliging van de Universiteit Leiden moet onpartijdiger en openlijker. Dat concludeert adviesbureau Berenschot in een rapport over het optreden van beveiligers tijdens een demonstratie op 9 november 2023 in de Campus Den Haag. De aanpak was volgens Berenschot ad hoc en miste duidelijke structuur.

Bij de demonstratie verzamelden tientallen studenten en docenten zich in het Wijnhavengebouw voor een ‘teach-in’ over de situatie in de Gazastrook. De demonstratie, die niet vooraf was aangemeld, verraste de universiteit en resulteerde in chaotische taferelen. Tijdens de demonstratie werd een student met een megafoon door twee beveiligers achtervolgd, terwijl een andere beveiliger een student duwde die op dat moment op een trap stond. Ook werd een medewerker van de audiovisuele dienst ter plekke opgetrommeld als beveiliger, meldde universiteitsblad Mare. Na de demonstratie maakten beveiligers foto’s van studentenkaarten, wat zorgde voor een onveilig gevoel onder studenten, aldus het rapport.

Statement

De meeste ophef ontstond over beveiligers die een viertal studenten en docenten op straat achtervolgden. De groep vluchtte noodgedwongen de nabijgelegen Primark in. Volgens het rapport hadden de betrokkenen het gevoel dat er etnisch geprofileerd werd, wat het gevoel van onveiligheid versterkte. Na de demonstratie publiceerde de universiteit een statement dat zij achter het beveiligingsoptreden staat en ‘passende maatregelen’ zou nemen tegen iedereen die de huisregels overtreedt, doelend op de onaangekondigde demonstratie. Volgens Berenschot had de verklaring van de universiteit beter gekund en bood die te weinig erkenning voor de verschillende perspectieven die binnen de universiteit leven.

 

Studenten en medewerkers voelen zich monddood gemaakt
Adviesbureau Berenschot

 

Verder schrijft Berenschot dat al vóór de demonstratie onvrede heerste onder studenten en medewerkers. Zij hadden kritiek op het gebrek aan ruimte voor een open debat over gevoelige thema’s, zoals de situatie in Israël en Palestina. Volgens geïnterviewden is er een cultuur ontstaan waarin zulke onderwerpen door de universiteit worden vermeden omdat ze als ‘te politiek gevoelig’ worden beschouwd. Hierdoor voelen studenten en medewerkers zich ‘monddood gemaakt’. Berenschot adviseert de universiteit om meer ruimte te bieden aan gesprekken over dit onderwerp.

Undercoverbeveiligers

Een opmerkelijke aanbeveling in het rapport is dat de afdeling veiligheidszaken van de Universiteit Leiden een neutralere uitstraling moet krijgen. Berenschot adviseert om voorwerpen, boeken of posters die niet als ‘neutraal’ worden gezien uit de betreffende werkruimtes te verwijderen. Wat voor specifieke voorwerpen dat zijn, wordt door het adviesbureau niet benoemd.

Ook de huidige inzet van undercoverbeveiligers in het Wijnhavengebouw komt ter sprake. Volgens Berenschot hoort dit niet bij de reguliere veiligheidsaanpak. Het bureau stelt dat alle beveiligers duidelijk herkenbaar en zichtbaar moeten zijn.

 

Beveiligers hadden nooit personen buiten het gebouw mogen achtervolgen
College van Bestuur Universiteit Leiden

 

Het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit Leiden heeft in reactie op de evaluatie laten weten dat het ‘betreurt’ dat het optreden van beveiligers tot gevoelens van onveiligheid heeft geleid. Het CvB benadrukt dat beveiligers nooit personen buiten het gebouw hadden mogen achtervolgen. Ook erkent het bestuur dat de communicatie na afloop van de demonstratie beter had gekund. De universiteit gaat met de afdeling veiligheidszaken in gesprek om ervoor te zorgen dat deze afdeling in de toekomst neutraliteit en onpartijdigheid uitstraalt.

Vergadering verplaatst

Afgelopen maandag zou de universiteitsraad het rapport van Berenschot behandelen, maar de bespreking is verplaatst naar januari. De raad heeft het CvB om aanvullende informatie gevraagd, onder meer over de achtervolgingen door beveiligers. In het rapport wordt hier volgens de raad slechts summier op ingegaan, wat voor de partijen in de universiteitsraad vragen oproept. Pas na ontvangst van deze extra informatie zal de universiteitsraad een standpunt innemen over de aanbevelingen in het rapport.

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van