Langere elektrische bussen vragen om lange voorbereiding
Een deel van de elektrische bussen die vanaf volgend jaar moeten gaan rijden in Den Haag is langer dan het huidige materieel. Haltes worden daarom verlengd en dat kan vertraging opleveren. “We gaan pas rijden als alles is aangepast.”
Den Haag heeft de ambitie om de eerste Nederlandse stad te zijn met volledige uitstootvrij openbaar vervoer. Daarom gaan er vanaf volgend jaar stapsgewijs elektrische bussen rijden. Maar omdat een deel van deze nieuwe ‘vloot’ met achttien meter anderhalf keer langer is dan de bestaande bussen, moeten haltes worden aangepast op de lijnen 23, 24, 25 en 26. In sommige gevallen is alleen nog onduidelijk hoe de gemeente dat gaat doen. Daarom moeten reizigers mogelijk nog even wachten totdat ze in de nieuwe langere bussen kunnen stappen.
Verlengen
Het aanpassen van de bushaltes verschilt per locatie. Sommige zijn al lang genoeg, zoals die voor bus 23 op de kruising van de Theresiastraat en de Laan van Nieuw Oost-Indië. Hier kunnen nu twee bussen van twaalf meter achter elkaar stoppen. Alleen de witte tegels voor slechtzienden moeten iets worden opgeschoven. Iets verderop in de Theresiastraat moet er voor lijn 24 meer gebeuren. Daar is tijdelijk een parkeerplaats opgeofferd voor betonnen rijplaten om de halte te verlengen.
Ik krijg een melding als een object te dicht bij de bus komt
Als de aanpassingen eenmaal zijn doorgevoerd, bieden de zestig nieuwe harmonicabussen diverse voordelen. Zo kan de langere bus meer passagiers vervoeren: 137 in plaats van 64. Ook kunnen reizigers straks, net als in de tram, zelf een knop indrukken om de deur te openen. Hierdoor blijft het in de zomer koeler in de bus en in de winter warmer. Bovendien openen en sluiten de deuren net wat sneller, waardoor de bus korter hoeft te stoppen. De verwachting is dat dit over de gehele lijn een minuut tijdwinst zou kunnen opleveren. Verder zijn de nieuwe bussen voorzien van zowel een USB A- als C-aansluiting.
Camera’s
Adri Sloot (63) is een van de HTM-chauffeurs die al verschillende testritten met de langere bus heeft gemaakt. Vooral op het gebied van veiligheid is het echt een verbetering, vertelt hij enthousiast. “Er zijn geen spiegels meer. Je rijdt op je camera’s. Die vervangen de spiegels aan de zijkant, maar ze zitten ook aan de voorkant en bij de uitstapdeuren. Daarnaast is er een 360 gradencamera, de birdview.” Vanuit zijn chauffeursstoel ziet hij de beelden van alle camera’s. “Ik krijg ook een melding als een object te dicht bij de bus komt. Dat kan bijvoorbeeld een fietser of een auto zijn.” Verder merkt hij op dat de bus heel stil is.
Het voelt alsof je met een aanhanger rijdt
Het besturen van de bus is in sommige gevallen wel lastiger, vindt Sloot. “Het voelt alsof je met een aanhanger rijdt, want dat extra stuk bus komt altijd iets naar binnen. Dat betekent dat je bochten wat ruimer moet nemen.” Met name bij de ‘haltekommen’, plekken waar er een extra stukje weg is gemaakt voor de bushalte, is het lastiger sturen. “Je moet dan breder insturen en meer weg pakken om niet met je achterkant de stoep te raken.”
Haltes
Naast de achttienmeterbussen komen er stapsgewijs ook 42 nieuwe elektrische bussen van twaalf meter lang. Wanneer die binnen zijn, worden ze gelijk ingezet. Voor de langere bussen geldt dat ze pas gaan rijden als er genoeg zijn om de hele lijn ervan te voorzien. En de haltes moeten dus, al dan niet met tijdelijke maatregelen, in orde zijn. “We gaan pas rijden zodra alles is aangepast,” zegt Sloot, die niet alleen buschauffeur is bij de HTM, maar ook een van de coördinatoren.
Je moet er wel goed kunnen stoppen
Sommige haltes kunnen niet tijdelijk worden aangepast. In gemeentelijke stukken worden dat ‘rode haltes’ genoemd. Dan gaat het bijvoorbeeld om de halte Overbosch van lijn 24. Daar is een aparte rijstrook voor de bus om te stoppen. De halte is zo ingericht dat langere bussen daar niet kunnen stoppen, omdat er te weinig ruimte is.
“Doordat de aanpassingen van de rode haltes ingrijpender zijn en dus meer werk vragen, zullen deze op een later moment definitief worden aangepast,” laat een gemeentewoordvoerder desgevraagd weten. Wanneer dat latere moment is, is niet bekend. Als de haltes niet worden aangepast, dan slaat chauffeur Sloot ze in het uiterste geval over. “Ik ga er niet van uit, maar je moet er wel goed kunnen stoppen.”