‘Mannen hebben niet het recht vrouwen te verkopen’

Onderzoeksjournalist hield ze 250 interviews met o.a. prostituees en pooiers.

Door

Door Renate van der Zee

Ze voert al veertig jaar actie tegen geweld tegen vrouwen en twintig jaar tegen prostitutie in het bijzonder. Volgens de Britse onderzoeksjournaliste Julie Bindel (55) is prostitutie de ergste vorm van geweld tegen vrouwen. “Want bij prostitutie zie je meestal alle mogelijke vormen van geweld: kindermisbruik, verkrachting, mishandeling, uitbuiting. Maar de strijd tegen prostitutie is veel moeizamer dan die tegen huiselijk geweld of verkrachting. Want er is een grote pro-prostitutielobby in de wereld die beweert dat alle vrouwen in de sector er zélf voor kiezen en het leuk vinden. En dat je bordeelhouden moet legaliseren, want dat het dan veiliger wordt voor vrouwen,” zegt Bindel.

“Maar als je bedenkt dat, terwijl wij praten, tien Hongaarse mensenhandelaren voor de Haagse rechtbank staan op verdenking van het met geweld uitbuiten van minstens twintig vrouwen in de Doubletstraat, begrijp je dat de legalisering in Nederland helemaal niets veiliger heeft gemaakt. Het bewijs is er, iedereen kan het zien, je kunt het niet ontkennen.”

Falen

Julie Bindel is een bekende naam in Engeland – ze schrijft onder meer voor de krant The Guardian en verschijnt regelmatig op de BBC. Ze wilde haar nieuwe boek ‘The Pimping of Prostitution – Abolishing the Sex Work Myth’ (vrij vertaald: Het opleuken van prostitutie – Weg met de mythe van het sekswerk)  in ons land presenteren om het falen van het Nederlandse prostitutiebeleid aan de orde te stellen. Vandaar dat ze komend weekeinde in Den Haag is.

Voor haar boek reisde ze twee jaar lang de wereld rond en hield ze 250 interviews met prostituees, pooiers, activisten, politiemensen en beleidsmakers. “Ik wilde weten waarom de mythe dat prostitutie een vrije keuze is en dat legalisering het veiliger maakt, zo wijd verbreid is,” vertelt ze. “Ik ben erachter gekomen dat er grof geld aan wordt verdiend. Sensatiebeluste media doen eraan mee met verhalen over zogenaamde happy hookers. Films als ‘Pretty Woman’ en series als ‘Secret Diary of a Call Girl’ ook. In Amsterdam heb je bijvoorbeeld het Prostitutie Informatie Centrum, dat gewoon geld verdient met het verspreiden van de boodschap dat het allemaal leuk is wat er op de Wallen gebeurt.”

Maar er zijn toch ook prostituees die zelf zeggen dat ze ervoor hebben gekozen?

“Een heel kleine groep vrouwen heeft er inderdaad zelf voor gekozen. Het probleem is dat zij doen alsof zij voor de meerderheid spreken. Maar de meeste vrouwen kunnen helemaal niet zeggen hoe ze er werkelijk aan toe zijn. Want dat mag niet van hun pooier. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar uitstapprogramma’s en daaruit bleek dat vrouwen die in de prostitutie zitten en geen andere keuze hebben, sterk geneigd zijn goed te praten wat daar gebeurt. Ze kunnen pas vrijuit praten als ze er zijn uitgestapt. Ik zeg trouwens niet dat vrouwen niet het recht hebben om de prostitutie in te gaan. Wat ik zeg, is dat mannen niet het recht hebben om vrouwen te kopen. En dat pooiers niet het recht hebben om vrouwen als handelswaar te verkopen.”

Bewoners van het Oude Centrum gaan zondag de straat op om te protesteren tegen de uitbuiting van vrouwen in de Doubletstraat. Wat vindt u daarvan?

“Wat in de Doubletstraat gebeurt, is een schending van de mensenrechten. Ik vind dat de gemeente Den Haag onmiddellijk de ramen moet sluiten en goede uitstapprogramma’s moet bieden aan deze vrouwen. Het zou ook prettig zijn als de Nederlandse overheid eens eerlijk zou zeggen dat de legalisering van prostitutie heeft gefaald, in plaats van overal ter wereld te vertellen dat dit zo’n prima beleid is. En tegen de mensen die beweren dat de vrouwen er zelf voor kiezen omdat ze het zo leuk vinden, zou ik zeggen: open je ogen. In de Doubletstraat zijn vrouwen gedwongen zestien uur per dag te werken. Ze werden mishandeld en hadden niets anders dan een matras om op te slapen. Ik weet van één slachtoffer dat ze zo getraumatiseerd was dat ze moest worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Luister naar de omwonenden, zij zien met eigen ogen wat daar gebeurt.”

U heeft twee jaar lang wereldwijd onderzoek gedaan naar prostitutie. Wat heeft het meeste indruk op u gemaakt?

“De piepjonge hoerenloper die ik op de Wallen sprak, die mij vertelde dat hij twaalf was toen hij voor het eerst betaalde seks had. Toen ik hem geschrokken aankeek, zei hij: ‘Het is anders hier. Het is hier legaal.’ Dat is wat er gebeurt als je prostitutie legaliseert. Mannen gaan het normaal vinden om een lichaamsopening te huren voor eenzijdig seksueel plezier. Maar dat er een vrouw aan die lichaamsopening vastzit, is totaal onbelangrijk. Daar krijg ik het koud van.” 

| Foto: Pixabay

Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

Standaardportret
Bekijk meer van