Scheveningse journalist Danny Verbaan overleden

De Scheveningse publicist en journalist Danny Verbaan is dinsdag op 62-jarige leeftijd overleden. Hij schreef vele boeken over de geschiedenis van vissersdorp en badplaats.

Door

Danny Verbaan werd vorige maand in het ziekenhuis opgenomen met een alvleesklierontsteking, waarvan hij niet meer zou herstellen.

Danny Verbaan begon zijn journalistieke carrière midden jaren tachtig van de vorige eeuw bij de Haagsche Courant. Daar was hij een enthousiaste en gedreven verslaggever die bovenop het nieuws zat en gold als een vrolijke collega. Zijn hoge lach schalde vaak over de redactievloer. Danny had hij een grote interesse in en kennis van de Scheveningse en Haagse geschiedenis. Hij publiceerde geregeld boeken, zoals ‘Welkom aan de kust’ (over de badplaats Scheveningen), ‘Vesting Scheveningen’ (over de Tweede Wereldoorlog) en ‘Maison Kelder – het huis van de hazelnoot’. Verbaan schreef ook geregeld stukken voor Den Haag Centraal.

Enige tijd na de overname van de Haagsche Courant door het Algemeen Dagblad ging Verbaan door als freelancer en publicist. Tevens was hij tekstschrijver voor de afdeling voorlichting van de gemeente. Tot kort voor zijn dood werkte hij aan een omvangrijke studie over Scheveningen in de Tweede Wereldoorlog. Daartoe lanceerde hij in 2020 een facebookgroep om informatie te verzamelen en uit te wisselen. “Het is een soort race tegen de klok om de laatste getuigen van de oorlog te spreken en die verhalen te registreren,” zei hij daarover tegen AD Haagsche Courant.

Danny Verbaan laat een dochter achter uit een eerder huwelijk.

Standaardportret
Bekijk meer van