Senioren Eekta willen niet weg, raad houdt vast aan verhuizing

De Surinaamse stichting Eekta wil graag in zijn pand aan de Boylestraat blijven. Dat kan niet in verband met woningbouw. Er is een goed alternatief, volgens de gemeente.   

Door

Talloze verdrietige senioren en vrijwilligers van Stichting Eekta smeekten het stadsbestuur vorige week tijdens een raadvergadering om een geschikt alternatief pand voor hun activiteiten of meer ruimte in het andere pand dat door de gemeente werd aangeboden. De stichting moet na vele jaren haar vaste honk aan de Boylestraat verlaten, maar het alternatief dat de gemeente aandroeg, wijkcentrum ’t Lindenkwadrant, voldoet volgens de ouderen op te veel fronten niet. “Laat ons niet van de ene op andere dag in de kou staan,” zei de 90-jarige meneer Niamat, die werd bijgestaan door zijn echtgenote.

“Sinds 1 januari 2022 vragen wij deze organisatie om naar een andere plek te zoeken en de gemeente heeft druk meegezocht,” zei wethouder Robert van Asten. Die zoektocht leverde wijkcentrum ’t Lindenkwandrant aan de 2e Braamstraat op. ‘Een prima oplossing’ in de ogen van de wethouder. Het  het huidige pand aan de Boylestraat nu snel leeg om plaats te maken voor jongerenwoningen..

Aanbod staat nog

Staat de stichting op straat als zij niet vertrekt? Dat vroeg Marije Mostert van D66 zich af. Van Asten:  “In principe zijn stichtingen verantwoordelijk voor de eigen huisvesting. Op het moment dat zij niet op het aanbod ingaan moeten zij het pand aan de Boylestraat verlaten en dan is het niet meer aan de gemeente om verdere huisvesting te doen. Ik zou dat zonde vinden, want we hebben ons ontzettend ingespannen om geschikte huisvesting te zoeken.” Het aanbod staat volgens hem nog steeds. “Als zij dit niet accepteren, vragen wij om het pand per direct op te leveren.” Van Asten wil wel blijven meekijken met Eekta naar geschikte ruimtes in de buurt voor grotere activiteiten, mits zij in ’t Lindenkwadrant haar intrek neemt.

Nu Stichting Eekta, die al ruim vijftig jaar activiteiten organiseert voor Haagse Surinaamse ouderen, niet akkoord is gegaan met de alternatieve plek, betekent dit in principe dat zij per direct wegmoet uit het huidige pand. Als zij wel had ingestemd met ’t Lindenkwadrant had de organisatie iets langer de tijd gekregen: tot 1 juli.
Via de inspraakmicrofoon bleek het vertrek veel emoties op te roepen. Mevrouw Kartaram was wanhopig. “Eekta is mijn medicijn, mijn plezier en kracht. Het is mijn tweede huis. Geef ons een goede plek.” Voorzitter Waheeda Amirkhan van Eekta wees erop dat er in het nieuwe pand gewoonweg niet genoeg ruimte is voor de grote groepen ouderen die op dagelijkse basis afkomen op de activiteiten.

‘Acute situatie’

Raadslid Mairan Sewtahal van Hart voor Den Haag pleitte voor meer ruimte in ’t Lindenkwadrant om tegemoet te komen aan Eekta. Dat is niet haalbaar, zei Van Asten, omdat er ook andere organisaties gebruikmaken van dit pand voor hun activiteiten. Sewtahal diende drie moties in: waaronder een onderzoek naar meer ruimte binnen ‘t Lindenkwadrant, een opschorting van de ‘uitzetting’ tot 1 augustus en met een bemiddelaar te zoeken naar passende huisvesting en een motie om de opties opnieuw te verkennen.

Mostert vond dat Sewtahal de stichting ‘een rad voor ogen draait puur voor eigen politiek gewin’ met de moties. “Schandalig.” Fatima Faïd (Haagse Stadspartij) wees erop dat de stichting ook al twee jaar zelf zoekt naar een geschikte plek, maar dat die zoektocht tot dusver niets heeft opgeleverd. Kavish Partiman (CDA) zei ook dat er in feite drie smaken zijn. “Blijven in de Boylestraat, wat niet kan, naar ’t Lindenkwadrant gaan of de derde: ‘je hebt geen plek’.” De koninklijke weg zou volgens hem zijn om voor optie twee te gaan als stichting. Geen van de drie moties werd aangenomen, wat betekent dat Eekta hoe dan ook weg moet uit het pand aan de Boylestraat.

Standaardportret
Bekijk meer van