Station Voorburg geplaagd door vernieling, diefstal en drugsgebruik

Op en rondom station Voorburg is er de afgelopen maanden sprake van overlast. “Ik durf ’s avonds niet meer naar buiten met de hond.”

Door

Regelmatig loopt Cora van Vliet met haar hond langs station Voorburg. De afgelopen dagen was het rustig, maar de laatste tijd is het in de weekenden vaak raak. “Onder het station is echt een verzamelpunt ontstaan voor jongeren die overlast veroorzaken. Je ziet mensen angstig hun fiets neerzetten in de stalling. Zelf durf ik in de avond niet meer naar buiten met mijn hond.”

De afgelopen tijd zijn er meerdere incidenten geweest op en rondom station Voorburg. Vlak na nieuwjaarsdag werd er meermaals brandgesticht, waarbij een aantal scooters en fietsen afbrandde. In een wachtruimte op het perron is medio januari brandgesticht, waarna de brandweer moest uitrukken. Verschillende glazen deuren en ramen vertonen flinke barsten.

In het gemeenteblad repte de gemeente Leidschendam-Voorburg vorige week van een ‘toename van openbare ordeverstoringen die bestaan uit fietsendiefstal, brandstichting, vernieling, overlast van jeugd en zwervers, drugs- en alcoholgebruik’ op het Stationsplein. De NS ‘herkent zich in deze signalen’, laat een woordvoerder weten, maar wil vanwege ‘onze veiligheidsmiddelen en medewerkers’ verder geen informatie delen. Naar wie verantwoordelijk is voor de overlast loopt een onderzoek, zegt een woordvoerder van de politie.

 

Er is vaak herrie en ze hebben geprobeerd naambordjes in brand te steken
Cora van Vliet, buurtbewoner

 

Actuele politiecijfers over overlast zijn er slechts tot en met november 2024, waardoor daaruit geen conclusies kunnen worden getrokken over de schaal van het probleem. Het Stationsplein is ‘een bekende locatie waar wel eens incidenten zijn, ook recent, maar het is er niet een waar we nu extra op letten,’ aldus de politiewoordvoerder. De politie heeft de gemeente gevraagd om een nulmeting te doen ‘om een realistisch beeld te krijgen’ of hier sprake is van een groeiend probleem.

Van Vliet woont in een seniorencomplex aan het Van Wassenaer Hoffmanplein, even verderop in de richting van het centrum. Ook daar ervaart ze overlast van hangjongeren. “Er is vaak herrie en ze hebben geprobeerd naambordjes in brand te steken. En een groepje jongeren is een keer de flat binnengedrongen en heeft toen stoelen in het trappenhuis naar beneden gegooid. Dat is echt gevaarlijk, je zal er net lopen.”

Beklad en beschadigd

Bobby van Galen, eigenaar van rijdend tramrestaurant Hoftrammm, ziet ook ‘een hoop’ gebeuren op het Stationsplein. Daar is de halte waar zijn gasten aan boord gaan en er staat een opslaghuisje. Dat is meermaals beklad en beschadigd, vertelt Van Galen. “Daarnaast is het irritant dat iedereen peuken en blikjes achterlaat en dat er veel geblowd wordt. Het is een beetje een openbare hangplek geworden.”

 

Het Stationsplein wordt een beetje aan zijn lot overgelaten nu
Ondernemer Bobby van Galen

 

Van Galen wil bovenal dat het plein een ‘mooie openbare plek’ wordt. “Met wat meer voorzieningen, meer verlichting en meer vuilnisbakken. Het heeft nu geen plezierige uitstraling en wordt een beetje aan zijn lot overgelaten. Als er dan ook nog 200 man in het hotel verderop gaan wonen, maak ik me wel zorgen.” Daarmee doelt Van Galen op het Holiday Inn-hotel, waar vanaf het tweede kwartaal van dit jaar 200 asielzoekers worden opgevangen, in eerste instantie voor twee jaar met de mogelijkheid tot verlenging van nog een jaar.

Meer groen

Wat de wens betreft voor een uitnodigender plein wordt de ondernemer mogelijk op zijn wenken bediend. De gemeente werkt aan een herinrichting van het plein. Een definitief plan wordt pas gemaakt wanneer de plek voor een nieuwe tramhalte bekend is, maar in de tussentijd wil de gemeente alvast meer groen aanleggen op het plein. Daarvoor is 30.000 euro beschikbaar. Ook onderzoekt het stadsbestuur of het mogelijk is een tijdelijke (water)speeltuin aan te leggen en of de pilaren van het treinviaduct beschilderd kunnen worden (à 25.000 euro).

Vorige week heeft de gemeente besloten twee camera’s op te hangen op het Stationsplein. Dat is noodzakelijk omdat ‘de inzet van politie niet toereikend is gebleken’ en de gemeente vreest voor ‘verdere toename van ordeverstoringen’. De camera’s blijven de komende zes maanden aanwezig op het plein. Daarnaast blijft de politie surveilleren en is er extra inzet van handhaving, zegt de gemeentewoordvoerder.

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van