Minder bus- en tramritten vanwege personeelstekort: ‘HTM heeft veel uit te leggen’
Door personeelstekort moet de HTM ritten schrappen. Vanaf 11 maart rijden er minder trams en bussen in Den Haag. “Er is te laat actie ondernomen.”
Tot zeker oktober zullen Haagse trams en bussen iets minder vaak rijden. Zo gaat tram 9 straks nog maar zes keer per uur tussen 9:00 en 15:00 uur, in plaats van acht keer. Ook in de spits rijdt er minder openbaar vervoer. Tramlijnen 11, 12, 15, 16 en 17 leveren allemaal één rit per uur in. De HTM heeft hiertoe besloten in overleg met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).
‘Een vervelende maatregel’, zegt directeur Jaap Bierman in een persbericht. Toch is dit volgens hem het verstandigste om te doen. De HTM kampt met tekorten aan bestuurders en chauffeurs. ‘We hebben eind vorig jaar, ondanks onze wervingsinspanningen, minder instroom van nieuwe medewerkers gehad. Daar tegenover hebben juist meer medewerkers ons bedrijf verlaten dan verwacht. Om een betrouwbare dienstregeling te garanderen aan onze reizigers én te blijven zorgen voor goede werkomstandigheden voor ons huidig rijdend personeel passen we de dienstregeling aan.’
Alles wat er nu nog wordt besproken heeft een hoog mosterd-na-de-maaltijd-gehalte
Dagelijks rijdt de HTM ruim vierhonderd diensten. Daarvan zullen de komende tijd gemiddeld twintig tramdiensten en vijf busdiensten niet ingevuld worden door personeelsgebrek, schrijft wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) aan de gemeenteraad. ‘Ik betreur dat deze tijdelijke maatregelen nodig zijn, maar op deze manier garandeert HTM dat bussen en trams op de drukste tijden – in de spits en op zomerse dagen naar het strand – rijden,’ reageert hij op X. ‘We houden dit scherp in de gaten, inclusief het zo snel mogelijk terugdraaien.’
Amsterdamse taferelen
Met een verkleinde dienstregeling hoopt de HTM Amsterdamse taferelen te voorkomen. Op deze manier wil het ov-bedrijf bereiken dat in elk geval betrouwbaar kan worden gereden. En dat reizigers niet, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, pas op de halte ontdekken dat er ritten uitvallen vanwege personeelskrapte.
De HTM rekent op een nieuwe aanwas. Dankzij de nieuwe CAO groeit het salaris van buschauffeurs en trambestuurders de komende tweeënhalf jaar met 23 procent. ‘Door de loonsverhoging loopt de werving van nieuw personeel beter dan voorheen,’ schrijft de wethouder. ‘Het opleidingstraject van een bus- of trambestuurder is echter intensief.’
Ronald van Onselen van het reizigersplatform Beter Openbaar Vervoer Haaglanden zegt ‘geschokt’ te zijn door het besluit van de HTM en de MRDH. “De HTM en de MRDH hebben veel uit te leggen. Ze konden zien aankomen dat er een personeelstekort zou gaan optreden, maar er is te laat actie ondernomen. Verder vind ik het niet kunnen dat de gemeenteraad dit pas te horen krijgt nadat het besluit als is genomen. Overleg en inspraak zijn zo onmogelijk. Alles wat er nu nog wordt besproken heeft daardoor een hoog mosterd-na-de-maaltijd-gehalte.”
Tot oktober
Vooralsnog verwacht HTM dat de aanpassingen van kracht blijven tot oktober. Het bedrijf grijpt ook in om te voorkomen dat complete lijnen moeten worden geschrapt. In de nieuwe HTM-app kan de actuele dienstregeling worden opgezocht. Gezien recente aanmeldingen voor de opleidingen tot trambestuurder en buschauffeur verwacht het bedrijf dat er later weer volgens de oude frequenties kan worden gereden.
De ingreep heeft geen gevolgen voor de nachtbussen, die in april weer worden gaan rijden in het weekend.