Bij Straat Consulaat bestel je een bakkie voor een ander

Het Straat Consulaat, dat opkomt voor dakloze mensen, heeft een nieuw onderkomen aan de Torenstraat. “De drempel om hier binnen te lopen is letterlijk heel laag.”

Door

Stichting Straat Consulaat is verhuisd. Van drie kamers in een kantoorpand naar zes etages in het hart van de stad met op de begane grond Straatbakkie, een koffiebar gerund door dertien vrijwilligers van wie het gros ooit dak- of thuisloos was en nu belangeloos is opgeleid tot barista door Espresso Service West. De bedoeling is dat zowel mensen uit de buurt als dak- en thuisloze mensen hier kunnen komen om zich even op te laden, koffie te drinken, informatie in te winnen tijdens de spreekuren of gewoon voor de gezelligheid. Wie het wat breder heeft, kan een uitgestelde koffie kopen, dan reken je een koffie af voor een willekeurig persoon die het minder breed heeft.

“Dat is oorspronkelijk een traditie uit Napels,” vertelt bedrijfsleider Thecla Walta (62). “Dit is dankzij alle ramen een open ruimte. De drempel om hier binnen te lopen is letterlijk heel laag. Iedereen is welkom.” Hoewel het Straat Consulaat zijn deuren aan de Torenstraat al op 1 juli opende, doet Walta het nog rustig aan. “Nu verkopen we alleen koffie, maar uiteindelijk wil ik ook een menukaartje. Simpele dingen, zoals tosti’s en soep. Of misschien kunnen mensen uit de buurt iets bakken wat wij kunnen verkopen. De Dirk van den Broek komt al iedere dag broodjes en fruit brengen. Helemaal uit zichzelf. En het servies, de plantenpotten, bestek en glazen zijn een grote gift van Dille en Kamille.”

 

Het eerste jaar zijn mensen nog veerkrachtig, daarna grijpen ze vaak naar middelen
Peter Bos, belangenbehartiger

 

Aan buurtparticipatie geen gebrek dus, precies wat Straat Consulaat voor ogen had met Straatbakkie: het stigma op dakloosheid moet eraf en daarom is het belangrijk dat dakloze mensen kunnen samenkomen op een voor iedereen zichtbare plek. Buiten hangen dan ook posters van de nieuwe campagne ‘Zie jij wie dakloos is?’ Je ziet herkenbare straatbeelden waarop niet duidelijk is wie wel en wie niet een dak boven z’n hoofd heeft. Walta: “Mensen moeten niet altijd maar denken: dat is iemand die dakloos is, die is dronken. Het kan iedereen overkomen. Ook aan wie hier binnenkomt, kan ik niet zien of diegene een huis heeft.”

Aantal daklozen verdubbeld

Waar Straat Consulaat, voorheen bekend onder de naam Drugpunt, zich aanvankelijk richtte op drugsverslaafde dakloze mensen, maakt het nu onderscheid tussen jongeren onder de 27 die dak- of thuisloos zijn en ‘oudere’ dakloze mensen, omdat jongeren andere behoeften en een ander netwerk hebben.

Sinds de economische crisis is het aantal daklozen in Nederland verdubbeld. Verslaving is meestal niet de hoofdoorzaak van hun dakloosheid. “Als ze eenmaal op straat zijn, zie je dat wel gebeuren,” vertelt Peter Bos, belangenbehartiger, die een rondleiding geeft door het pand. “Het eerste jaar zijn mensen vaak nog veerkrachtig en hebben ze een netwerk om op terug te vallen, maar daarna zie je vaak dat ze naar middelen grijpen.”

 

Voorheen moesten mensen eerst langs een receptie, dat is toch een barrière
Peter Bos, belangenbehartiger

 

Maar de ervaringskennis van De Achterban, de vrijwilligers van het Straat Consulaat die meepraten over beleid, heeft wel mooi bijgedragen aan het plan dat er nu ligt. Bos, ooit zelf lid van de Haagse gemeenteraad: “Nu moet het tot resultaten gaan leiden. We zijn gegroeid doordat we veel meer activiteiten en projecten hebben, en we hebben al ontzettend veel bereikt. Denk aan Terug naar School, waarbij jongeren hun leven weer op de rit krijgen, het briefadres, de daklozenuitkering en de kleinschalige opvang van jongeren, waarbij jongens en meisjes apart onderdak krijgen. En we zijn behalve regionaal nu ook landelijk bezig met beleid.”

Chillen bij Straat Consulaat

In de kelder wordt dagelijks een lunch verzorgd voor en met alle vrijwilligers. Ook worden er slaapzakken en ondergoed, sokken en sanitaire verzorgingsproducten bewaard voor eenieder die het nodig heeft. Bos: “We merken nu al dat mensen makkelijker binnenstappen om om spullen te vragen. In de Parkstraat, waar we eerst zaten, moesten ze eerst langs een receptie, dat is toch al een barrière.”

De etages boven Straatbakkie zijn vooral spreekkamers, kantoortjes en vergaderruimtes. Veel vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor het Straat Consulaat hebben inmiddels een betaalde baan. Het is juist de kennis van ervaringsdeskundigen die van het Straat Consulaat een partij heeft gemaakt waar de politiek niet meer omheen kan.

Helemaal bovenin is een ruimte speciaal voor de jongeren. Met zachte pastelkleuren, kussens en zitobjecten echt een fijne huiskamer om te chillen. Bos: “Het pand, dat door de Diaconie Den Haag is aangekocht en waar wij van huren, is casco opgeleverd. We hebben alles samen, jong en oud, geschilderd en ingericht. Dit is dus echt de sfeer die de jongeren zelf hebben gecreëerd.”

Straatbakkie doen? Iedere werkdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur, Torenstraat 35A. Meer informatie: www.straatconsulaat.nl

Standaardportret
Bekijk meer van