Jade was ‘Luisterend Schrijver’ voor gedupeerde toeslagenouder: ‘Haar levensverhaal heeft m’n wereldbeeld door elkaar geschud’

Via de Stichting (Gelijk)waardig Herstel werd Jade als ‘Luisterend Schrijver’ gekoppeld aan een gedupeerde van de toeslagenaffaire. “Ik ben de enige met wie ze erover durfde te spreken.”

Door

Zo’n 8000 vrijwilligers stapten al naar voren om een erkend gedupeerde toeslagenouder te helpen met het opstellen van het ‘Feitenrelaas’. Dit als belangrijk onderdeel van de mensgerichte herstelaanpak van Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH). De vrijwillige ‘Luisterend Schrijvers’ luisteren zonder oordeel naar de persoonlijke gebeurtenissen van de herstelgerechtigde ouders (‘Vertellers’) in de vaak vele jaren in beslag nemende kinderopvangtoeslag-geschiedenis en de daaropvolgende onverkwikkelijke ‘fraude’-jacht. De Luisterend Schrijver boekstaaft het vaak schrijnende verhaal tot een chronologisch relaas dat als basis dient voor emotioneel en financieel herstel. En vooral: een nieuwe, heldere horizon.

Jade Clemens Agiss (29) is een van de Luisterend Schrijvers. Ze werd in 2023 gekoppeld aan een Verteller – een alleenstaande jonge moeder van drie kinderen – die een leeftijdgenoot van haar bleek te zijn. “Ze was zeventien toen ze zwanger raakte van haar eerste kindje, ze werd uit huis gezet – ‘geen tienermoeder onder mijn dak’ – en heeft vanaf dat moment in de ellende gezeten. Haar oudste kind is nu zestien.”

Waagschaal

De Verteller besloot niet zelf bij het gesprek met de krant aanwezig te zijn, omdat ze liever niet in de publiciteit komt. Jade is er trots op dat haar Verteller intussen de kracht heeft ontwikkeld om een besluit te nemen dat het beste voor haarzelf is.

“Ze heeft mij toegestaan haar verhaal te doen. Het gaat nu goed met haar en dat wil ze niet in de waagschaal stellen. Zelfs haar kinderen en naaste familie hebben er nog geen weet van. Ze wil haar broers en zussen, die allen goede banen hebben, er niet mee lastigvallen. Vanaf haar achttiende heeft ze geen vriendschappen meer aan durven gaan. Er was geen geld voor cadeautjes, uitjes of etentjes – normaal sociaal verkeer ontbrak. Haar omgeving heeft natuurlijk wel aangevoeld en gezien dat het met haar en haar gezin niet goed ging.”

 

Ik ben de enige met wie ze over de ellende durfde te spreken
Jade Clemens Agiss, ‘Luisterend Schrijver’

 

Het gezicht van Jade weerspiegelt tijdens het gehele gesprek afwisselend verontwaardiging en verdriet, maar bovenal compassie. “Ik ben vooralsnog de enige met wie ze erover durfde te spreken. Uit schaamte heeft ze nog niemand in haar omgeving deelgenoot gemaakt van de ellende die de onrechtmatige terugvorderingen van de Belastingdienst hebben veroorzaakt.” Tijdens hun gesprekken realiseerde Jade zich steeds meer hoeveel gunstiger het lot háár gezind is geweest. De Verteller is slechts drie jaar ouder en woont toevalligerwijs ook nog vlak bij haar in de Schilderswijk.

Vertrouwen

“Haar levensverhaal heeft diepe indruk op me gemaakt, m’n wereldbeeld door elkaar geschud. Het kan ons allen overkomen. Je leven kan midscheeps geraakt worden door iets waarop je geen enkele invloed hebt. Omdat er al snel vertrouwen ontstond, hebben we in een betrekkelijk kort tijdbestek vaak af kunnen spreken. Onze kennismaking vond plaats bij een neutrale ‘Luisterplek’ van SGH in het Benoordenhout, daarna spraken we regelmatig af in een nabijgelegen buurtlokaal en ook bij mij thuis.”

 

Niet voor niets is het credo: je weet het pas als je hebt geluisterd
Jade Clemens Agiss, ‘Luisterend Schrijver’

 

Jade zette eind 2023, na drie maanden, een punt achter het chronologisch Feitenrelaas, maar dat betekende nog niet een punt achter de inktzwarte periode in het leven van haar Verteller. “Nee, dat valt nog niet te zeggen. Maar in haar eigen woorden heeft ze eindelijk een hoofdstuk af kunnen sluiten. De toeslagenaffaire die intussen door iedereen terecht als het ‘toeslagenschandáál’ wordt aangeduid, heeft haar en haar gezin vanaf haar achttiende maar liefst vijftien jaar in z’n wurgende greep gehouden.”

Scriptie

Het lijkt op een open deur intrappen om te zeggen dat de gesprekken Jade niet onberoerd lieten: er vloeiden aan beide zijden tranen, de Luisterend Schrijver deelde in het leed van de Verteller. “Niet voor niets is het credo: je weet het pas als je hebt geluisterd,” zegt ze vol overtuiging. Bovendien heeft Jade de scriptie waarmee ze haar studie Filosofie, ethiek van organisaties aan het afronden was overboord gegooid.

“Mijn aanvankelijke onderwerp verbleekte totaal bij wat ik optekende uit de mond van mijn Verteller. Ik was op driekwart maar m’n scriptie belandde in de prullenbak en ik ben gaan schrijven over ‘kennismisbruik en onrecht in de verhouding overheid/burger’. Ik ben dus afgestudeerd op het toeslagenschandaal, waarin de overheid over alle informatie over burgers beschikte, terwijl die laatsten zich vaak niet eens bewust waren van het feit dat er zoveel al dan niet onjuiste informatie over hen beschikbaar was. Hoe ga je om met een disproportionele disbalans in kennis: welke verantwoordelijkheden heb je als kennismonopolist?” Ze voegt met een klein lachje toe dat haar scriptie ‘ineens heel concreet’ werd.

Leed

“De eerste drie gesprekken met mijn Verteller waren zeer intens, ze brachten alle ellende weer bij haar boven. Ik was de eerste met wie ze over haar leed en opgelopen schade kon praten. Het verdriet om haar kinderen geen cadeautjes te kunnen geven, geen nieuw bedje, geen noodzakelijke grotere fiets, geen sportlessen, geen uitjes, niet op uitnodigingen voor (kinder)feestjes kunnen ingaan. Terwijl de terugvorderingsschulden zich opstapelden, heeft mijn Verteller vanaf haar achttiende haar verjaardag niet meer gevierd. Voor mij is iedere verjaardag een feestelijke mijlpaal die ik niet onopgemerkt voorbij laat gaan. Alle voor mij in diezelfde periode vanzelfsprekende plezier is aan haar voorbijgegaan.”

 

Zij ervaart voor het eerst dat zij is gehoord en gezien als mens, en niet als nummer
Jade Clemens Agiss, ‘Luisterend Schrijver’

 

Het uit verleden, heden en toekomst opgebouwde Feitenrelaas is voor alle gedupeerden een waardevol document gebleken in de contacten met de staat, gemeenten, banken en andere ‘loketten’. “Het vormt een wezenlijk onderdeel van zowel het emotionele als financiële herstel. Zo is het Feitenrelaas de basis voor het door SGH ontwikkelde model met vaste normbedragen. Ook kan het document helpen om eigen kinderen, andere familieleden en vrienden deelgenoot te maken van veelal verzwegen leed.”

Jade beaamt dat haar Verteller overweegt om het document aan haar kinderen en andere dierbaren te laten lezen. “Zij ervaart voor het eerst dat zij is gehoord en gezien als mens, en niet als nummer. De schadevergoeding voelt voor haar als rechtmatig. ‘Ik krijg waarop ik recht heb,’ zegt zij, ‘nadat mij alles is afgenomen en mijn gezin zoveel schade is berokkend. Maar veel belangrijker is het om weer als volwaardig inwoner van Nederland te worden gezien, het label ‘fraudeur’ is nu verdwenen, bij het BKR (Bureau Krediet Registratie, red.) staat geen kruisje meer achter mijn naam en die van mijn kinderen’.”

Taartje

Bijzonder was het voor Jade én haar Verteller om getweeën in een ruimte vol lotgenoten te zitten bij de ondertekening van de Collectieve Vaststellingsovereenkomst. “Zij zat in gelijkwaardigheid naast een vertegenwoordiger van het ministerie die haar aankeek, haar schade en leed erkende en spijt betuigde. Daarna zijn we samen een taartje gaan eten, haar eerste keer sinds jaren in een horecagelegenheid. Daar heeft ze me gevraagd om mijn levensverhaal aan háár te vertellen. Dat heb ik natuurlijk graag gedaan, ook al kan mijn verhaal niet in de schaduw staan van het hare, maar het maakte de cirkel rond. Er ontstond gelijkwaardigheid en ruimte voor de vriendschap die we sindsdien koesteren.”

Als filosoof heeft Jade er vooral dit van geleerd: “Wat je geeft, krijg je terug: een wantrouwende overheid oogst wantrouwen. Voor herstel is vertrouwen nodig: een overheid die vertrouwen zaait, krijgt hetzelfde moois terug.”

Meer informatie en aanmelding: www.gelijkwaardigherstel.nl. Er zijn nog veel Luisterend Schrijvers nodig.

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten

Het lange kinderopvangtoeslag-drama in het kort

2004

De Nederlandse overheid voert kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst in.

2013

De Belastingdienst begint met strengere controles en stelt hogere eisen aan de toekenning. Ouders – veelal moeders dienden de aanvraag in – krijgen te maken met terugvorderingen. Ook onopzettelijke fouten worden onderdeel van ‘fraudeaanpak’, die gepaard blijkt te gaan met etnisch of sociaal profileren, een vorm van institutioneel racisme.

2016

Ouders krijgen te maken met beschuldigingen van fraude en terugvorderingen-in-één-keer van soms vele duizenden euro’s. Dit leidt tot onafzienbare financiële en maatschappelijke problemen bij de gedupeerde gezinnen.

2017

De politieke bezorgdheid rijst over het optreden van de Belastingdienst en gaat vergezeld van stijgende aandacht van media en enkele gedreven politici.

2019

Trouw en de Volkskrant rapporteren over onterecht teruggevorderde toeslagen en de falende Belastingdienst. Er volgt een parlementaire enquête en grote publieke verontwaardiging.

2021

Het vertrouwen in de overheid lijkt onherstelbaar beschadigd. Laurentien van Oranje krijgt het vertrouwen van gedupeerde ouders en jongeren en leidt op hun verzoek dialogen met uitvoerders binnen en buiten de overheid. Samen met onafhankelijke experts (onder andere advocaten en letselschade-experts) wordt een menswaardige en verbindende herstelaanpak ontwikkeld. Dat is op basis van de uitgangspunten: eigen regie, vertrouwen, neutraliteit en collectiviteit.

2023

De Stichting (Gelijk)waardig Herstel wordt opgericht.

2024 2 juli

Het kabinet-Schoof treedt aan als opvolger van Rutte IV. De vijfde achtereenvolgende staatssecretaris van Financiën buigt zich over het toeslagenschandaal: staatssecretaris voor Herstel en Toeslagen Sandra Palmen-Schlangen.

2025 23 januari

De Spoedcommissie Van Dam brengt haar rapport ‘Minder Beloven, Meer doen’ uit. De commissie erkent de Stichting (Gelijk)waardig Herstel als werkende, menselijke, rechtvaardige herstelaanpak die voor versnelling zorgt. Het is een bevestiging voor de ouders en jongeren die de schaalbare aanpak samen met onafhankelijke schade-experts de afgelopen vier jaar hebben gebouwd. En voor de vele mede-Nederlanders die vanuit hun eigen rechtvaardigheidsgevoel al naar voren stapten als vrijwillig Luisterend Schrijver.
Standaardportret
Bekijk meer van