Pieter Grinwis, ChristenUnie: ‘Soms zeil ik scherp aan de wind, liever bouw ik bruggen’
Stapt u straks met groengele bril het stemhokje in? Den Haag grossiert in Tweede Kamerkandidaten. DHC stelt tot de verkiezingen op 17 maart bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 4: Pieter Grinwis (41), nummer 5 op de lijst ChristenUnie (CU).
Waarom wilt u overstappen van de gemeenteraad naar de Kamer?
Pieter Grinwis: “Ik heb het raadswerk met ontzettend veel plezier gedaan. Maar het is ook een uitdaging om op het hogere plan van de landelijke politiek actief te worden. Ik ben blij verrast dat ze me wilden hebben en dat ik op de vijfde plek sta. Dat wil zeggen dat ik een flinke kans maak om in de Kamer te komen, want we hebben daar nu vijf zetels. We hopen er nu zeven te halen. Dat zou wel een unicum zijn.”
U bent in de raad een zogeheten ‘eenpitter’, een éénmansfractie. Hebt u toch het verschil kunnen maken?
“Ik denk het wel, zeker op het gebied van het woonbeleid. Samen met Hart voor Den Haag en GroenLinks heb ik een initiatiefvoorstel tegen verkamering en opsplitsing van woningen aangenomen gekregen. Ik heb er ook een verbod op de verkoop van lachgas doorheen gekregen. Vaak heb ik aangedrongen op het verbeteren van de veiligheid voor de fietsers. Bijvoorbeeld op het zeer onveilige Soestdijkseplein; nu ligt het er prachtig bij. De haven dan. Ik heb meer aandacht weten te krijgen voor de haven zelf en de daaraan verbonden bedrijvigheid en werkgelegenheid. Wees daar zuinig op.”
Stel, de CU gaat weer meeregeren en het staatssecretariaat Financiën is beschikbaar…
“Mmm, die post gun je op dit moment je ergste vijand niet.”
Ik wil bruggen bouwen. Maar ik houd ook van het debat. Als ik niet word geïnterrumpeerd, vind ik dat jammer.
Maar u hebt toch een uitgesproken visie op ons belastingstelsel?
Pieter Grinwis: “Inderdaad. Het is te ingewikkeld geworden. Waartoe dat kan leiden, hebben we gezien met de toeslagenaffaire. Ik heb een plan uitgewerkt voor een veel eenvoudiger stelsel waarin alle toeslagen vervallen. Daar staat een basiskorting tegenover, afgestemd op huishouden en inkomen. Als je te weinig verdient, krijg je die korting uitgekeerd. De belasting gaat omlaag en minimumloon, uitkeringen en AOW gaan tien procent omhoog. Dat leidt tot een eerlijkere welvaartsverdeling. En hiermee houdt het rondpompen van geld op. Dit zou ik heel graag willen veranderen… maar niet als staatssecretaris.”
Wat kunt u vanuit uw Haagse ervaring inbrengen op het Binnenhof?
“Ik heb geprobeerd een goed raadslid te zijn, en nu wil ik een goed Kamerlid worden. In de raad heb ik soms scherp aan de wind gezeild, maar heb ik me over het algemeen constructief opgesteld. Ik heb laten zien dat je als eenpitter wat kunt bereiken. Dat lokale Haagse handelsmerk hoop ik in het andere Den Haag te laten zien. En ik heb mijn Haagse ervaring, bijvoorbeeld met het woonbeleid. Ik wil landelijk inbrengen dat het niet alleen gaat om stenen stapelen, maar ook om het bouwen van leefbare steden. Wonen is een samenlevingsvraagstuk. Bouw je de juiste kwaliteit? Maak je verschillen in de stad niet groter in plaats van kleiner? Dat zijn lessen die ik meeneem. Ik wil bruggen bouwen. Maar ik houd ook van het debat. Als ik niet word geïnterrumpeerd, vind ik dat jammer.”
DHC stelt bekende en minder bekende Haagse Tweede Kamerkandidaten aan u voor. Deze portretten en ander (lokaal) verkiezingsnieuws leest u in onze online special. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op DHC. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.